Solar Team Twente start vanaf elfde plek aan spannende inhaalrace.

10-04-2024

Zaterdagochtend was het dan eindelijk zo ver voor de studenten van Solar Team Twente. Het team reed in het zonovergoten Darwin de kwalificatie voor de World Solar Challenge. Coureur Bart Mol zette een solide 2 minuten en 16 seconden neer op Hidden Valley Raceway. Daarmee bemachtigt RED X – de zonneauto van de Twentenaren – zondag de tiende startpositie. “Met de eerder gereden schade in het achterhoofd hebben we vandaag gekozen voor veiligheid, met nog ruim 3000 kilometer te gaan kun je de race hier wel breken, niet maken!” vertelt Bart.


De kwalificatierace is onderdeel van de zogeheten dynamische scrutineering. Andere onderdelen hierin zijn een remtest, de slalom en het rijden van een achtje. Naast dat RED X de kwalificatierace positief afrondde, behaalde het ook de resterende onderdelen. Nadat het team woensdag de statische scrutineering al behaalde weten de studenten nu dat ze morgenochtend om 8:05 uur aan de start in Darwin kunnen verschijnen.

En dit doet het team dus als 11e. Dit betekent concreet dat RED X 5 minuten later wegrijdt uit Darwin dan Team Sonnenwagen uit Aken, dat met een knappe 1.56 als eerste mag beginnen. De andere Nederlandse teams uit Groningen en Delft mogen als 3e en 4evertrekken.

Inhaalrace

Ondanks dat Solar Team Twente niet in de top mag starten hebben ze het volste vertrouwen in hun auto en een zinderend raceresultaat. “We weten waar onze kwaliteiten liggen. We hebben dit jaar een goede auto gebouwd die ontworpen is voor lange rechte stukken. Nu we de scherpe bochten van het Hidden Valley gehad hebben verwachten we de komende dagen een heuse inhaalrace.” Aldus coureur Bart Mol. 

"Max verstappentje"

In 2017 startte het team door technische problemen tijdens de kwalificatie als laatste aan de race. Destijds wist het team zich tijdens de reguliere race ook te herpakken en voordat ze Darwin uit waren al 9 teams in te halen waardoor het uiteindelijk toch nog een plaats in de top 5 bemachtigde. De race is dus nog niet gespeeld en dat weten de Twentse studenten maar al te goed.