Op 30 augustus begon de reis van zonneauto RED E naar de andere kant van de wereld. De zonneauto van Solar Team Twente wordt met het vliegtuig naar Australië vervoerd. Vanaf 13 oktober vindt daar namelijk de Bridgestone World Solar Challenge plaats.

Laatste mijlpaal in Nederland

“De zonneauto is nu even uit ons zicht. En er kan natuurlijk van alles gebeuren tijdens de reis. In 2017 kwam de zonneauto bijvoorbeeld een week later dan gepland aan door vertraging onderweg. Dat soort verhalen maakt het transport extra spannend,” vertelt teamlid Merel Oldenburg, verantwoordelijk voor transport en logistiek. “Het transport van RED E is een grote mijlpaal en de laatste in Nederland. We gaan nu echt naar Australië! Een moment waar we al een jaar naartoe werken.”

Transportboxen

Afgelopen week hebben de teamleden van Solar Team Twente twee rode transportboxen ingepakt. In een van de dozen zit zonneauto RED E en in de andere alle materialen en gereedschappen die nodig zijn om de laatste testen mee uit te voeren. De transportboxen zijn speciaal voor de zonneauto en al het gereedschap ontworpen. “We willen natuurlijk niet het risico lopen dat de auto onderweg verschuift en daardoor een beschadiging oploopt. Daarom is deze box op maat gemaakt voor de zonneauto maar ook alle materialen,”zegt Merel.

Accu per boot naar Down Under

Niet alle onderdelen worden per vliegtuig vervoerd. De accu werd bijvoorbeeld al eerder per boot naar Australië verscheept. “Gelukkig hebben we afgelopen week te horen gekregen dat de accu is aangekomen in Australië,” zegt Merel enthousiast. “De accu is een van de belangrijkste onderdelen van de auto, maar ook een van de moeilijkste onderdelen om te transporteren door de strikte regels die vanwege veiligheidsoverwegingen rondom accu’s aanwezig zijn. De succesvolle aankomst van de accu geeft vertrouwen voor het transport van de zonneauto zelf.”

 De weg van de zonneauto

Alles wat mee is staat genoteerd in carnetten, een soort paspoorten voor alle spullen die mee gaan. De transportboxen met carnetten worden eerst met een vrachtwagen naar Schiphol vervoerd om vervolgens per vliegtuig naar Hong Kong te gaan. Van Hong Kong gaan de dozen op weg naar Sydney. Daar aangekomen gaan de kisten door de Douane en worden ze ingeklaard. Hierbij wordt onder andere de documentatie gecontroleerd.  Als alles wordt goedgekeurd gaan de transportboxen met de vrachtauto naar Darwin. De verwachting is dat de transportbox met zonneauto RED E op 12 september in Darwin aankomt. Het duurt dus nog ruim 1,5 week voordat het team hun zonneauto weer ziet. De laatste voorbereidingen op de Bridgestone World Solar Challenge gaan dan echt beginnen.

 

Bridgestone World Solar Challenge

Op 13 oktober 2019 staat Solar Team Twente aan de start van de Bridgestone World Solar Challenge, de prestigieuze race voor auto’s die rijden op zonne-energie. Samen met meer dan vijftig andere internationale deelnemers rijdt het Twentse solarteam rijm 3000 kilometer dwars door de outback van Australië met zonneauto RED E. De race kent drie verschillende klassen. Solar Team Twente doet mee in de Challenger Class, de Formule 1 klasse voor zonneauto’s.

Solar Team Twente

Solar Team Twente bestaat uit 19 studenten van Saxion en Universiteit Twente. Naast de studenten bestaat het solarteam uit het sterke netwerk van meer dan 150 partners. Samen beoefent het solarteam topsport en bouwen zij de meest efficiënte zonneauto ter wereld. Het team gelooft in het motto “Challenge triggers innovation”. Daarom neemt Solar Team Twente deel aan de Bridgestone World Solar Challenge. Enerzijds met het doel om de race te winnen en anderzijds om aandacht te creëren voor de mogelijkheden van zonne-energie.