Na vijf spannende racedagen zijn wij vandaag rond drie uur vannacht, Nederlandse tijd op plek twee van de Bridgestone World Solar Challenge gefinisht. Dit was op slechts 3.35 minuten afstand van Delft. Dit jaar zijn wij zo’n 4 uur sneller dan het Twentse team uit 2013. We zijn erg trots op onze prestatie en op onze Red One!

Gijs Versteeg2

© Gijs Versteeg

Extreem klein verschil op 3000km
De race had niet spannender kunnen zijn. De Bridgestone World Solar Challenge gaat 3000km door de woeste outback en toch was het verschil tussen de topteams maar een paar minuten . “Op de slotdag hebben we alles gedaan wat binnen onze macht lag om de eerste plek terug te pakken”, zei teamlid Robin Haandrikman vlak na de finish. “Dat het nét niet gelukt is, is verschrikkelijk balen, maar we zijn ook ontzettend trots.”

Sprong in de fontein
Traditiegetrouw sprongen wij met het hele team in de fontein op het Victoria Square in Adelaide. We hadden al van vorige teams van dit magisch moment gehoord, maar nu mochten we het eindelijk zelf meemaken. Een echte ontlading na zo’n bloedstollende race.

Prachtig ontvangst door supporters
Op Victoria Square stond een grote groep mensen met shirtjes in Twents rood op ons te wachten. De sfeer was uitbundig en het publiek ontving ons enthousiast. Familie en vrienden stonden aan de finishlijn om ons binnen te halen. Na anderhalve maand zagen wij eindelijk onze familie en vrienden weer. Voor velen een emotioneel moment. Ook UT-collegevoorzitter Victor van der Chijs was aanwezig.

Jerome Wassenaar_6 (1)

© Jérôme Wassenaar

Red One geen enkel technisch probleem
De helft van de race lagen wij op kop. Onze gemiddelde snelheid bedroeg 90 kilometer per uur, tegenover 79 in 2013. “Dat is ongekend snel”, zei Haandrikman. “Het team uit Delft was alleen net een fractie sneller. Dat is moeilijk te bevatten. Wat meer stoplichten in ons voordeel hadden bijvoorbeeld al het verschil kunnen maken. We zijn in ieder geval ontzettend tevreden over onze zonneauto Red One. Er waren geen technisch problemen. Niet op mechanisch gebied, niet op elektrotechnisch gebied en niet op andere vlakken. Het kwartje had ook zomaar de andere kant op kunnen vallen.”

Bedankt!
We willen iedereen van harte bedanken voor de steun. Dankzij al onze partners en supporters hebben we deze prestatie kunnen neerzetten. Bekijk alle foto’s van onze avonturen tijdens de Bridgestone World Solar Challenge op ons FlickR-account en bekijk de video’s op ons Youtube kanaal.

Foto header : Gijs Versteeg