Gijs Versteeg

Gijs Versteeg

Tijdens een autorit bepalen we zelf de snelheid en hoe we rijden. We hebben, in tegenstelling tot de zonneauto, geen strateeg bij ons die de snelheid van de auto bepaalt (vast weleens bemoeierige bijrijders, dat even terzijde). Red One wordt aangestuurd vanuit de DMU maar waarom eigenlijk? De coureur zou toch prima zelf kunnen rijden?

Brein van de race
Dat zouden de coureurs vast een leuke wending vinden, totale controle over de zonneauto. In tegenstelling tot wat veel mensen denken, is het niet de coureur die de snelheid van de zonneauto bepaalt, maar de DMU (decision making unit). Dit is eigenlijk het brein van de race, waar alle strategische beslissingen genomen worden.

Jérôme Wassenaar - Racesimulatie dag 1 (1)

Jérôme Wassenaar

Inkomsten en uitgaven 
In de zonneauto zitten sensoren die meten hoeveel energie er binnenkomt via het zonnepaneel en hoeveel energie de motor verbruikt. Het verbruik is bijvoorbeeld afhankelijk van tegenwind en de zonne-energie hangt af van de hoeveelheid bewolking. Het is belangrijk dat er van tevoren al energie is opgeslagen in de accu zodat de snelheid behouden kan worden.
De data van de zonneauto wordt via draadloze communicatie naar de DMU gestuurd. Daar gaat de informatie eerst via de data-acquisist, naar de strateeg. Daarnaast komt er via een satelliet het weerbericht binnen, die de meteoroloog  analyseert, interpreteert en vervolgens doorgeeft aan de strateeg. Al deze informatie, inclusief de weersvoorspelling en het energieverbruik, gebruikt de strateeg om de optimale snelheid te berekenen. Deze optimale snelheid wordt doorgestuurd naar Red One.

Coureur rijdt ook
De hoeveelheid gedetailleerde informatie van de DMU zou voor de coureur niet verwerkbaar zijn tijdens het rijden. De DMU heeft echter niet totale controle over de zonneauto, de coureur stuurt en grijpt in als er iets fout gaat. Ook zorgt de coureur voor input, hoe gedraagt de zonneauto zich? Een geschikte taakverdeling om Red One optimaal te laten presteren!

Updates Bridgestone World Solar Challenge 2015
Benieuwd hoe het nu met Solar Team Twente tijdens de race gaat? Bekijk deze pagina voor de laatste updates.

foto’s header: Jérôme Wassenaar