Headerfoto door Joost van Baars

EN|NL

Waar kom je terecht na het solarteam? Wat geeft de anderhalf jaar durende strijd, om de toekomst van duurzame mobiliteit veilig te stellen, voor toegevoegde waarde in het bedrijfsleven? In het item “Where are they now?” zetten wij eens in de twee weken een oud-teamlid in het zonnetje. Deze week zal Tom Kooyman toelichten wat hij heeft geleerd in het solarteam.     

     Naam: Tom Kooyman
     Editie: 2013
     Functie in het solarteam: Electrotechniek
     Bedrijf: Lightyear
     FunctieElectrical Engineer

 

 

 

 

 

 

Wat is Lightyear? Lightyear is een spin-off van Solar Team Eindhoven, waar we bezig zijn met het ontwerpen, bouwen en verkopen van de eerste Nederlandse commerciële zonneauto.

Wat houden je dagelijkse werkzaamheden in? Het ontwikkelen de elektronica die nodig is om de auto op te kunnen laden met de zonnepanelen. Als Electrical Engineer ben ik verantwoordelijk voor het elektrisch systeem dat de auto oplaadt uit de zonnepanelen. Dit lijkt veel op het werk dat ik deed tijdens Solar Team Twente, maar is een stuk uitgebreider. Veiligheid, betrouwbaarheid, regelgeving en documentatie spelen een veel grotere rol, terwijl efficiëntie even belangrijk blijft. Daarnaast ben ik bezig met het uitbouwen en begeleiden van een team mensen die hieraan (gaan) werken. Mijn meest directe collega is Tom Vocke, uit editie 2011 van Solar Team Twente.

Wat heb je geleerd bij het solarteam? Veel praktische zaken; Hoe ontwerp je een werkend systeem? Hoe ga je om met praktische problemen? Hoe balanceer je tussen een ideale oplossing, en een oplossing die op tijd af is?

Wat hield je functie bij het solarteam in? Als elektrotechnicus was ik voornamelijk verantwoordelijk voor het zonnepaneel en de motor. We waren het eerste Twentse team met een zelf-ontwikkelde motor.

Wat is je mooiste herinnering aan je tijd bij Solar Team Twente? Ik mocht de eerste test-rit in The Red Engine maken. Je rijdt dan zelfstandig in een wagen die je volledig samen gemaakt hebt, en alles werkt!

Hoe ben je destijds bij het solarteam terecht gekomen? Gesolliciteerd. Ik had mijn bachelor nominaal afgerond, en geen zin om net zo door te stomen naar mijn master. Een jaar veel praktische ervaring en ervaringen opdoen heeft me veel leuks en nuttigs opgeleverd.

Wat zou je de teamleden van het huidige team willen mee geven? Geniet! Geniet van alle gave dingen die je mag en kunt doen, en geniet van werken in een team waar iedereen enorm gemotiveerd is! Samen is alles mogelijk.

Wat laat de afbeelding zien? Op mijn persoonlijke foto sta ik gebogen over het zonnepaneel. Ik vind deze foto heel mooi, omdat er veel tijd en stress zat in het op tijd afkrijgen van het paneel. Het resultaat is een heel uniek paneel! Er zijn weinig zonneauto’s die er zo uit zagen.