Headerfoto door Gijs Versteeg

EN|NL

Foto door Gijs Versteeg

Naam: Michael ten Den

Editie: Solar Team Twente 2011, met trots hebben we de 21Connect gemaakt, of intern bekend als de 21Tank (niet stuk te krijgen).

Functie in het solarteam: Mijn hoofdfunctie binnen het team was Data-acquisitie (DAQ). Ik hield me dus bezig met het vergaren van informatie over de zonnewagen tijdens het testen en de race. Dit hebben we mogelijk gemaakt door meer dan 200 sensoren in de zonnewagen te bouwen. Deze sensoren worden door onze elektronica uitgelezen en via WiFi verstuurd naar de volgwagen. Ik heb o.a. de software geschreven die in de volgwagen de sensordata uitleest en om te zetten naar begrijpbare data. Met deze waardevolle informatie konden we de zonnewagen real-time in de gaten houden, zodat we on-the-fly de meeste optimale strategie konden bepalen en bijstellen.

Bedrijf: Sinds 1 April 2019 heb ik mijn eigen bedrijf, Goaldigger, waar ik eerst als freelancer, en later met personeel, (online) ondernemers ga helpen hun omzet te verhogen door ze te ondersteunen op het technische vlak van online marketing. Een deel van het aanbod is email automatisering, landing pages opzetten, website realiseren en klant specifieke code schrijven, maar uiteindelijk is het altijd vraag en aanbod. Door mijn flexibele inzet en focus om (kleine) ondernemingen te laten groeien, neem ik ook andere opdrachten aan waar mijn expertise ligt.

Het was een leuk bedacht grapje voor dit jaar, maar wat je aandacht geeft groeit en nu is het realiteit en moet ik hard aan de bak. Mijn eerste betalende klant is gelukkig al binnen, uit Ibiza wel te verstaan. De kennis die ik heb opgedaan bij Solar Team Twente gaat nu maximaal zijn vruchten af werpen. Ik heb er ontzettend veel zin in.

Functie: Deze vraag ga ik stiekem een beetje misbruiken. Hiervoor werkte ik namelijk bij Romias Robotics, die jullie nu natuurlijk allemaal kennen van de OTTO SDV die het schaalmodel van team 2019 heeft gepresenteerd tijdens de ontwerppresentatie. Hier was ik Lead software engineer en gaf ik leiding aan de softwaregroep, programmeerde ik robot automatiseringen met LabVIEW en was ik lid van het managementteam van het bedrijf. Mijn ambities waren hier precies als die van Solar Team Twente, namelijk teamwork, innoveren, het onmogelijke waarmaken, winst behalen en energieke momentum genereren. Uiteindelijk heb je een topteam van medewerkers, partners en leveranciers nodig om te kunnen groeien, op financieel en persoonlijk vlak.

Wat houden je dagelijkse werkzaamheden in? Lastige vraag hoor, zeker nu in de start van mijn bedrijf. Mijn focus zal nu voornamelijk op zichtbaarheid creëren, klantenbestand opbouwen, financiële stabiliteit creëren en mijn visie voor de komende jaren gaan vastleggen.

Wat heb je geleerd bij het solarteam? Oei, dat is echt ontzettend veel. Naast de standaard technische kennis die je bij je functie vergaard, was communicatie misschien wel het belangrijkste wat ik geleerd heb. Duidelijk voortgang en planning communiceren met de technisch manager bijvoorbeeld, als software engineer was dat niet mijn sterkste punt. Maar ook op niet technisch vlak heb ik daar veel geleerd, zoals ‘hoe heb je nou goed klantcontact’ en ‘hoe promoot je Solar Team Twente tijdens evenementen’. Het solarteam functioneert namelijk als een klein bedrijf van 18 mensen die samen een geweldig product proberen neer te zetten, en daar komt van alles bij kijken, dus ook acquisitie en staan op evenementen.

Wat is je mooiste herinnering aan je tijd bij Solar Team Twente? De kwalificatie, dat was geweldig. Jens die in zijn outlap op het circuit (rondje voordat je je beste tijd neer gaat zetten) de zonnewagen op twee wielen door de bocht laat gaan, neusje de grond aantikt, de zonnewagen weer onder controle krijgt en daarna gewoon de snelste tijd neerzet. Samen met alle voorbereidingen, het oefenen op het circuit en hoe daarna de zonnewagen binnen no-time weer in de werkplaats stond om de neus te fixen, maakte het zo speciaal.

Hoe ben je destijds bij het solarteam terecht gekomen? Solarteam was aan het promoten op Saxion en Koen Hazebroek deed als technische natuurkundig student mee aan team 2009. Het gesprek met het team toen en de uitdaging die solarteam biedt, maakt dat ik voor team 2011 ging solliciteren.

Wat zou je de teamleden van het huidige team willen mee geven? Let goed op jezelf en maak goed gebruik van de kennis van partners. Mijn nachtjes doorhalen en het stoppen met sporten, zodat ik meer tijd aan solarteam kon spenderen waren absoluut niet mijn productiefste uren en hebben meer code kapot gemaakt dan gerepareerd. Ik heb eens in een nacht de hele kabelboom voor de mock-up gesoldeerd, want ik moest de volgende dag nieuwe software testen. Alleen bleek die ochtend dat mijn kabelboom vol met kortsluitingen zat en waren de elektro technici en ik de hele dag kwijt aan de kabelboom opnieuw solderen (daar gaat je tijdwinst). Daarnaast heb ik vaak het wiel opnieuw uitgevonden, terwijl er al oplossingen voor bestonden. Vooral in de eerste paar maanden had ik een ontzettende bewijsdrang, waardoor mijn ego in de weg zat voor het vragen van hulp. Pas toen ik begeleiding kreeg van Thales gingen voor mij de ogen open waar Team in Solar Team Twente echt voor staat. Sindsdien heb ik veel meer contact met onze partners gehad en ging de ontwikkeling, technisch en persoonlijk, met sprongen vooruit.

Een zonnewagen bouwen lukt (bijna) iedereen wel, maar in Australië over die eindstreep komen, dat kan alleen met een goed team.