Het is vandaag weer wetenschapswoensdag! De dag waarop wij jullie een stukje wijzer maken over de technische aspecten van ons project. Deze week: iets heel anders. De wetenschap achter een sterk team! Hoe selecteer, behoud en motiveer je een winnend team?

Eén team, één droom

Met 20 man anderhalf jaar lang keihard werken aan uitdagend project, waar innoveren een vereiste is en het winnen van de World Solar Challenge 2017 de droom is. Dat is wat deelname aan Solar Team Twente inhoudt. Het is goed voor te stellen dat je daar niet zomaar 20 man op inzet, maar een goed samengesteld team. Maar hoe weet je aan de start welke mensen je op welke plekken moet inzetten, wat je aan elkaar hebt gedurende het anderhalf jaar dat je intensief samenwerkt en hoe je met elkaar een sterk team blijft bij zowel succes als tegenslagen?

Selecteren kan je leren, het vormen van een team

Welke persoonlijkheden kunnen botsen? Hoe ga je daarmee om? Wat zijn drijfveren van ons team en komen die overeen? Dit zijn allemaal aspecten die aan bod komen bij de selectie van een nieuw team. Tijdens de sollicitatieprocedure heeft ieder aspirerend teamlid een drietal wetenschappelijk onderlegde vragenlijsten ingevuld van PiCompany waarmee een beeld gevormd kon worden over zijn/haar persoonlijkheid, drijfveren en cognitieve capaciteiten. Deze resultaten zijn gebruikt in de samenstelling van het huidige team!

Connector ability test (Cognitieve capaciteiten)

Deze test meet de G-factor, de algemene intelligentiefactor. Intelligentie voorspelt het gemak waarmee iemand nieuwe problemen kan oplossen en nieuwe informatie kan leren. Dit geeft een goed beeld van hoe iemand in een bepaalde functie binnen het team met bepaalde problemen zal omgaan. De test wordt voornamelijk gebruikt om een voorselectie te maken van de verschillende kandidaten en of en hoe zij passen binnen het team.

Reflector big five personality (Persoonlijkheid)

Iedereen heeft eigen karakteristieke eigenschappen die hem of haar maken tot wie hij/zij is; de persoonlijkheid. Deze maakt dat iemand het ene gedrag vanzelfsprekend laat zien en het andere gedrag maar zelden. Weten wie je bent, is belangrijk om goed te kunnen inspelen op zaken die binnen het team gebeuren. Vooral wanneer je anderhalf jaar intensief samenwerkt! Bij het maken van de test worden vijf persoonlijkheidsfactoren in kaart gebracht:

Reflector drives (Drijfveren)

Wat geeft een teamlid energie? Wat motiveert ze? Wanneer in het werk van een teamlid zijn sterkste drijfveren terugkomen, krijgt het teamlid het gevoel dat hij bijdraagt aan zijn of haar doelen. Dat motiveert. Het resultaat is dat de performance én de betrokkenheid van de teamleden bij het doel toenemen! Deze test brengt drijfveren helder in kaart en biedt de mogelijkheid om test scores van individuele teamleden en teams onderling te vergelijken.

Hoe nu verder?

De resultaten van de testen zijn bekeken en de deelteams zijn met kennis van deze testen samengesteld. Inmiddels is het team al een tijdje onderweg en hebben ze in de tussentijd al meerdere keren een teambuildingsactiviteit ondernomen. Iets wat ook heel belangrijk is om het team één geheel te houden! Wil je weten wat er allemaal bij komt kijken? Kijk dan onderstaande video waarin teamleider Olivier Berghuis uitlegt hoe het is om aan het hoofd van het team te staan en wat hij zoal doet om het team te begeleiden naar de finish in oktober!

Wetenschapswoensdag recap:

  • Om een zo goed mogelijk team samen te stellen is het belangrijk van elkaar te weten wat jouw drijfveer is en hoe je persoonlijkheid in elkaar steekt
  • Verschillende functies vragen verschillende persoonlijkheden, dat iedereen een andere persoonlijkheid heeft hoeft geen belemmering te zijn voor de resultaten van het team. Diversiteit is goed!
  • Als alle neuzen dezelfde kant op staan is de winst niet ver weg!

 

Ben jij benieuwd hoe het de teamleden vergaat en welk technische aspect de volgende keer belicht wordt? Dat kan! Schrijf je in voor onze nieuwsbrief Red News, en volg ons op Facebook, LinkedIn, Twitter en Instagram.

Sta jij ook achter het ontwikkelen van nieuwe technologieën én wil je een steentje bijdragen aan de auto van morgen? Dat kan! Ga naar www.solarteam.nl/adoptacell en adopteer een zonnecel!