Maandag

Het Nederlandse voorjaar. De productie van onze auto is begonnen. Uiteraard kunnen we geen mechanische delen monteren zonder auto, dus de komende maanden zijn ook de Mechanici druk met het bouwen van de daadwerkelijke auto. Met de productieploeg, waar ik deel van uitmaak, zijn we de mallen voor onze auto aan het maken. We beginnen erg vroeg en maken lange dagen. Met ons goede gedrag proberen we zoveel mogelijk te fietsen. Helaas heb je ook wel eens pech en regent het dan onderweg.

 

Dinsdag

Ontspanning. Naast Solar Team Twente ligt mijn passie ook bij auto’s van vroeger. De mechanicus in mij vindt het dan ook heel ontspannend om in de zeer weinige vrije uurtjes die we hebben, de oude kleren gewoon aan te laten. Ik heb een recent gekochte set carburateurs voor een oldtimer helemaal opgefrist. De meeste mensen zien een bonkje oud ijzer, ik zie een werktuigbouwkundig hoogstaand stukje techniek. Ik vind het dan ook erg leuk om deze onderdelen uit elkaar te halen en de werking te bekijken.

Woensdag

Voorbereidend werk. De mallen worden gemaakt door middel van vacuüminfusie. Hierbij wordt eerst een zogeheten lay-up gemaakt van lappen carbon, het materiaal waar de uiteindelijke mal uit bestaat. Hierna wordt er folie overheen getrokken en met speciaal tape wordt het pakket vacuümdicht gemaakt. Er wordt dan hars toegevoegd, die zich dankzij het vacuüm door het carbon verspreid. Als de hars is uitgehard, hebben we een mal. Dit vacuümpakket moet natuurlijk goed dicht zijn, anders komt er lucht in de mal terecht. Dit testen we onder andere met een drukmeter en een lektester met koptelefoon.

Donderdag

Een mal! Als de hars is uitgehard en de mal een nachtje in de oven is geweest, is hij klaar om bekeken te worden. Door de opgedroogde hars zit de mal vol met scherpe randjes en rare hoekjes. Deze slijpen we eraf. Het stof van carbon mag absoluut niet ingeademd worden, dus goede bescherming is geen overbodige luxe. Naast het feit dat het slecht is voor je longen, jeukt het ook nog enorm. Om het werk veilig uit te voeren, gebruiken we dus oog- en oorbescherming.

Vrijdag

Aandacht van de media. Ik ben benaderd door De Stentor, een krant uit de omgeving van mijn ouders. Zij wilden graag een interview met mij afnemen. Het is natuurlijk altijd leuk als mensen interesse hebben in wat je doet, dus hier werk ik graag aan mee. Ook kunnen we misschien meer mensen bereiken en ze inlichten over wat we doen. Midden volgende week zal het stukje in de krant verschijnen.