Binnen het solarteam is mijn hoofdtaak elektronica. Ik heb een aantal hoofdverantwoordelijkheden: De motorontwikkeling, het testtraject en het voldoen van onze zonneauto aan de eisen en reglementen van de Bridgestone World Solar Challenge.  

De mechanica mock-up zit er ondertussen al een tijdje op, maar de elektrotechnische mock-up, waarbij we het complete nieuwe elektrische systeem testen, staat voor de deur. Hierom is het zaak dat alle elektronische ontwerpen uiterlijk deze week de deur uitgaan. Daarnaast is de productie en het testen van onze zelfontwikkelde motor in volle gang.

Maandag: De verdeelbox

Mijn week begint altijd met de elektrotechniek-vergadering, waar we met het EL(elektronica)-team overleggen hoe het met de voortgang staat. Dit kost altijd een paar uur, maar is essentieel voor een goede communicatie. Na deze vergadering ben ik verder gegaan aan een van mijn elektronica taken, namelijk: de verdeelbox. Dit kleine doosje zorgt ervoor dat de spaghetti van kabels die door onze auto loopt goed van A naar B wordt gebracht. De verdeelbox bestaat uit een doosje waar kabels in komen via connectoren. De signalen worden via sporen op een PCB (Printer Circuit Board) verdeeld. De PCB’s ontwerpen wij zelf en deze week gaan we ze bestellen!

Related image

Printer Circuit Board (PCB)

’s Avonds ben ik naar onze werkplaats geweest om aan onze motortestbank te werken. Op deze opstelling testen wij onze elektromotoren, maar voor een betrouwbaar resultaat moet ‘ie eerst goed afgesteld worden!

Dinsdag: van elektrisch schema tot fabricatiebestand

Nog meer verdeelbox! Het ontwerpen hiervan is niet 1-2-3 gebeurt, maar kost veel tijd. Vandaag heb ik de hele dag gewerkt aan dit ontwerp in het programma Altium. Hierin ga je van elektrisch schema, tot aan daadwerkelijke fabricatiebestanden.

Dinsdagavond is elke week onze begeleidingsavond, waarbij oud-teamleden langskomen om alle onderdelen van de auto te bespreken. Zonder deze avonden zouden we elke editie weer opnieuw het wiel uit moeten vinden.

Woensdag: Een bezoekje aan Thales

Je raadt het al: verder aan de verdeelbox. Rond het middaguur was het ontwerp af. Dit heb ik vervolgens naar een oud-teamlid gestuurd. Hij heeft het ontwerp en de schema’s doorgekeken, en hij heeft hier feedback op gegeven.

Hierna ben ik naar Thales gefietst. Thales is een al jarenlang trouwe partner van Solar Team Twente. Bij Thales heb ik een contactpersoon met wie ik af en toe afspreek om het project te bespreken. Het kan gaan over de voortgang van het project, maar ook over de persoonlijke voortgang. Het solarteam is namelijk hard werken, en je moet wel oppassen dat je jezelf niet voorbij loopt.

Woensdagavond is mijn vaste dispuutsavond, waarop ik meestal naar de stad afreis om daar een biertje te doen met vrienden. Echter, na de afgelopen twee avonden hard doorgewerkt te hebben was mijn energie even op. In plaats daarvan heb ik Netflix gekeken (Narcos is een aanrader!) met mijn huisgenoot en ben ik op tijd m’n bed in gekropen.

Donderdag: Meten is weten

 

Vandaag zijn we met het hele EL-team naar de werkplaats gegaan, waar we testdag gehouden he
bben met Fluke, een partner die ons voorziet van veel meetapparatuur. Fluke heeft ons veel verteld over welke meetapparatuur ze voor ons beschikbaar hebben, en wat we hier allemaal mee kunnen. We hebben de dag afgesloten door wat proefmetingen te doen, en de heren van Fluke ons schaalmodel van de auto te laten zien.

Vrijdag: Doel behaald! 

Volgens de planning zou ik vandaag verder gaan met motortesten, maar dat is hem helaas niet geworden. Ik heb de opmerkingen verwerkt die uit de review voortgekomen zijn, en daarna ben ik begonnen met het klaar maken van bestanden voor productie. Rond half vijf zat alles in mijn winkelwagen, maar toen bleek dat er onproduceerbare gaten (te klein) op de print zaten… Flink balen, maar zo gaan die dingen. Ik ben alles aan gaan passen, en rond acht uur was alles besteld. Mooi, het doel van de week is behaald! Binnen 5 tot 7 werkdagen ligt het geproduceerde ontwerp bij ons in de bus, mooi hè?

Hierna ben ik snel naar de trein gegaan om het ouderlijk huis te bezoeken. Filmpje aan, en onderuitgezakt vervoerd worden. Jochem out.