21Revolution GijsVersteeg World Solar Challenge 2009Coureur aan volgauto: “Het gaat niet goed hier…” Volgauto: “wat is er aan de hand?” Coureur: “Dit gaat helemaal mis… de auto wordt onbestuurbaar!…” Tijdens de World Solar Challenge in 2009, de formule 1 race voor zonneauto’s in Australië, sloeg om 13:40 uur plaatselijke tijd het noodlot toe. De zonneauto, 21Revolution, raakte met 95 kilometer per uur van de weg en sloeg over de kop. Coureur Mart Bruinja kon gelukkig snel uit de auto komen en bleef op een schrammetje na ongedeerd.

Safety first

Voor Solar Team Twente heeft veiligheid altijd de hoogste prioriteit, vooral tijdens de race. De Bridgestone World Solar Challenge hoort tot de meest uitdagende en gevaarlijkste autoraces ter wereld. Een race die alles vraagt van mens en materiaal. Tijdens een crash komen er maximale krachten op de zonneauto te staan. De crash uit 2009 maakt duidelijk hoe essentieel het is om alleen de beste materialen te verwerken.

Bij de materiaalkeuze wordt meestal als eerste gedacht aan gewichtsbesparing. Maar een top-auto moet aan meer eisen voldoen.

Fastest, strongest, thoughest

Met 95 km/h op de Stuart Highway racen is niet zonder risico’s. De Bridgestone World Solar Challenge vraagt alles van het team en de auto. Beide moeten de volgende eigenschappen hebben om te winnen: fastest, strongest, toughest. Elk onderdeel, elke minuut en elke gram telt. Hiervoor zijn materialen nodig, die precies deze eigenschappen moeten hebben, materialen die het verschil maken! Thermoset compsieten van TenCate beschikken precies over deze unieke eigenschappen. Deze materialen worden gebruikt om lichte, sterke en
daardoor veilige onderdelen te produceren. Hierdoor kan Solar Team Twente een top-auto bouwen.

In 2013 had Solar Team Twente met The RED Engine met een totaalgewicht van slechts 139 kilo de lichtste zonneauto van alle deelnemers! Ook in 2015 maakte Solar Team Twente wederom gebruik van TeXtreme carbon fabrics. Mede dankzij TenCate bouwde het team weer een ijzersterke, lichte en vooral veilige zonneauto; Red One (149 kg)!

Foto 21Revolution: Gijs Versteeg