De topsnelheid van de The RED Engine is meer dan 130 km/h! Het is vanzelfsprekend dat wanneer je zulke snelheden behaalt, de veiligheid van de coureur niet in het geding mag komen. Wanneer alles goed gaat, is dit geen probleem, maar wat als er nu iets mis gaat en je over de kop slaat?

Gijs Rolff, structureel ontwerper legt uit hoe hij bijdraagt aan de veiligheid van de coureur: “Afgelopen tijd heb ik mij bezig gehouden met het ontwerp van de rollbar. De rollbar is een (buizen)frame die de coureur beschermt wanneer de auto over de kop slaat. Het complexe aan dit onderdeel is dat het heel moeilijk is om te berekenen welke krachten de rollbar moet opvangen.

Na diverse berekeningen is bepaald welke krachten de rollbar moet kunnen opvangen en bekeken welke ruimte beschikbaar is in de zonneauto om het geheel te monteren. De volgende stap is dat er een keuze gemaakt moet worden uit welk materiaal de rollbar gaat bestaan. Belangrijke criteria zijn dat het materiaal licht, sterk en stijf is en een hoge impactweerstand moet hebben. Afgelopen editie is ervoor gekozen om de rollbar van aluminium te maken. “

Dankzij Steggink Metaal B.V. is onderstaande rollbar van The RED Engine gerealiseerd. Ook dit jaar zullen wij weer goed voorbereid de weg op gaan zodat de veiligheid van de coureur gegarandeerd is.