Headerfoto Jerome Wassenaar

EN | NL

Solar Team Twente gaat ook na de derde racedag aan de leiding in de Bridgestone World Solar Challenge. Dat ging niet zonder slag of stoot: het Twentse studententeam kende een zware dag die werd gekenmerkt door hevige wind en plaatselijke zandstormen. De top drie van de race blijft ongewijzigd, met Solar Team Twente vlak voor Vattenfall Solar Team en Agoria. Het verschil tussen de nummers één en twee is teruggelopen.

Hevige omstandigheden
Zware windvlagen en zandstormen raasden over de vlakte van de outback van Australië en bezorgde Solar Team Twente flink wat hoofdbrekens. In de namiddag werden de omstandigheden zelfs zo heftig dat het team besloot de zonneauto uit veiligheidsoverwegingen aan de kant te zetten. Coureur Hidde de Vries bestuurde de zonneauto toen het team in de storm belandde. “Dat was even schrikken. Veiligheid staat voorop, het werd te gevaarlijk om verder te rijden. Het zicht was zo slecht dat de auto’s in het racekonvooi elkaar niet meer konden zien. Dit is pure pech. De storm was zo plaatselijk dat de andere teams er veel minder hinder van hadden. We hebben nog steeds alle vertrouwen in een goede afloop, ondanks deze lichte tegenslag.”

Op de helft
Op de derde racedag passeerde het Twentse solarteam Alice Springs. Het stadje ligt precies op de helft van de route. Mariska Bos was op dat moment coureur en reed met RED E door de stad: “Na twee dagen door de outback was het bijzonder om weer in de bewoonde wereld te komen. Enerzijds was het hectisch: er waren veel stoplichten en er was veel verkeer. Aan de andere kant was dat ook heel leuk: er waren veel mensen die enthousiast reageerden en zwaaiden naar de zonneauto.” Later de dag passeerde het team de grens naar de staat South Australia.

Foto Jerome Wassenaar

Stop langs de weg
Al eerder in de middag kwam de zonneauto van Solar Team Twente ook even stil te staan. Een passerende roadtrain (Australische vrachtwagencombinatie met meerdere aanhangers) veroorzaakte veel wind, waardoor het zonnepaneel iets open waaide. Om de vergrendeling van het paneel te controleren, moest de zonneauto langs de weg stoppen. De service-auto kwam snel ter plekke. Zij controleerden de vergrendeling en na minder dan twee minuten reden we weer door.

In de details
De top drie is na de derde racedag gelijk aan de dag ervoor, met het team uit België op de derde plek en het team uit Delft op plek twee. De teams liggen dicht bij elkaar: nadat Solar Team Twente haar kamp om vijf uur had opgeslagen, reed Vattenfall Solar Team nog een aantal minuten door om iets verderop de tenten op te zetten voor de nacht. De details worden extra belangrijk: de teams houden elkaar nauw in de gaten. Solar Team Twente ligt op dit moment 44 km vanaf Coober Pedy. Het team moet nog 865 km rijden tot de finish in Adelaide.

Bridgestone World Solar Challenge
Op 13 oktober 2019 verscheen Solar Team Twente aan de start van de Bridgestone World Solar Challenge, de prestigieuze race voor auto’s die rijden op zonne-energie. Samen met meer dan veertig andere internationale deelnemers rijdt het Twentse solarteam ruim 3000 kilometer dwars door de outback van Australië met zonneauto RED E. De challenge kent drie verschillende klassen. Solar Team Twente doet mee in de Challenger Class, de Formule 1 klasse voor zonneauto’s. Het Twentse solarteam is tijdens de race live te volgen via social media.

Solar Team Twente
Solar Team Twente bestaat uit 19 studenten van Hogeschool Saxion en Universiteit Twente. Naast de studenten bestaat het solarteam uit het sterke netwerk van meer dan 150 partners. Samen beoefent het solarteam topsport en bouwen zij de meest efficiënte zonneauto ter wereld. Het team gelooft in het motto “Challenge triggers innovation”. Daarom neemt Solar Team Twente deel aan de Bridgestone World Solar Challenge. Enerzijds met het doel om de race te winnen en anderzijds om aandacht te creëren voor de mogelijkheden van zonne-energie.


Noot voor de media: vanwege tijdsverschil en beperkte bereikbaarheid in Australië is het lastig u direct te woord te staan. Als u in contact wil komen met Solar Team Twente, neem dan contact op met Jochem Vreeman, onze contactpersoon in Nederland: 06 – 5432 6671.