Tijd om te gaan testen. Met vier man zijn we de afgelopen tijd druk geweest met het testen van onze testauto. Chiel hield, als testleider, alles strak in de gaten en bepaalde de tests die gedaan werden. Wouter stuurde als data-acquisist de auto aan en was verantwoordelijk voor het uitlezen van alle sensoren. Elmar hield als elektrotechnicus onze testauto elektronisch in top conditie. Ik zorgde ervoor dat de auto mechanisch in orde bleef. Tevens was ik de uitverkorene om de mock-up, zoals we ons testkarretje noemen, te besturen. Het is echt een ongelofelijk mooi gevoel om in een zelf gebouwde en ontworpen auto met volle snelheid over het asfalt te scheuren!

De week voor het testen heeft het team zo ongeveer drie werkweken in één week gestopt om de mock-up rijdend te krijgen. Dan wordt het echt duidelijk hoeveel iedereen er voor over heeft om een topprestatie neer te zetten! Tot diep in de nacht werd er doorgewerkt in onze werkplaats bij Thales, om de volgende ochtend vrolijk om half negen weer op kantoor te zijn. Overdag werd het contact met partners onderhouden om te zorgen dat alle onderdelen vrijdag aan het eind van de dag binnen zouden zijn. We hebben het erg spannend gemaakt, maar om half zes was alles binnen, wat een opluchting. Na een weekend zo mogelijk nog harder werken dan de vijf dagen ervoor hadden we zondagnacht de auto rijdend!

Nadat ik samen met Stefan maandenlang bezig ben geweest met het ontwerpen van alle mechanische systemen van de auto, zoals wielophangingen, remmen en het stuursysteem, is het fantastisch om alles samen te zien komen. Alles wat op de computer is ontworpen blijkt in de praktijk ook perfect in elkaar te passen. Sterker nog, het past niet alleen allemaal, de auto rijdt ook nog eens als een zonnetje kan ik verklappen.

Voor het testen was de mock-up volledig uitgerust met sensoren. Tien kilo aan extra accu’s, sensoren en bekabeling zorgen ervoor dat we kunnen bepalen wat voor belastingen de auto te verduren krijgt en of de auto voldoet aan de door ons gestelde eisen. We hebben een veerooster in de grond gemaakt om de vele ´cattlegrids´ in Australië na te bootsen. Alleen het weer kwam nog niet echt overeen, want in de vrieskou testen is toch wel een flinke tegenstelling met de Australische hitte. Waar je Down Under het al warm hebt in alleen een T-shirt probeerde ik me in de mock-up warm te houden met zes lagen kleding.

We hebben ons testprogramma volgens planning afgewerkt. De eerste dagen stonden in het teken van rustig testen en het oplossen van een aantal kinderziektes, uiteindelijk hadden we geen problemen meer en konden we het testplan volledig afwerken. Al met al was het een zeer geslaagde testperiode!

Nu gaan we weer vol aan de bak om de daadwerkelijke auto af te krijgen. Ik kijk nu al uit naar het moment dat die de eerste meters zal rijden!