Als laatste teamlid van het huidige solarteam ben ook ik afgelopen woensdag geslaagd voor mijn BE-rijbewijs, aanhanger achter auto. Niet omdat ik meer moeite had om dit rijbewijs te halen, maar omdat ik eerst nog een B-rijbewijs moest halen.

Een rijbewijs dat ik meteen nuttig en veelvuldig heb kunnen inzetten. Want ondanks dat ik in het Technisch Team van Solar Team Twente zit, ben ik niet alleen maar op kantoor bezig. Het is mijn taak om, samen met Elmar, de elektronica van de nieuwe zonneauto te ontwerpen en te bouwen. Hier komt echter veel meer bij kijken dan ontwerpen achter een computer en bouwen aan de auto.

Voordat we kunnen beginnen met bouwen moet namelijk al het materiaal verkregen worden. Het allerbeste materiaal, als het even kan met zo min mogelijk uitgaven. Dit betekent dat we veel contacten leggen met een breed scala aan partners die ons hierbij ondersteunen.

Soms om advies te vragen, want wat is eigenlijk het allerbeste materiaal? Welke oplossingen zijn er voor de uitdagingen die we tegen komen? Welke oplossing het meest geschikt voor onze toepassing? Soms simpelweg om te vragen om materiaal. Deze contacten leggen we niet alleen binnen Twente, maar door het hele land en waar nodig ook internationaal. Een rijbewijs is als lid van het solarteam dus erg fijn om te hebben.

Wat doet een elektronicus eigenlijk de hele dag? Wat voor materiaal hebben we het hier over? Elmar en ik zijn verantwoordelijk voor alle elektronica in de zonneauto, en dat is best veel. Uiteraard, want het is een elektrische auto, maar er zit misschien nog wel meer elektronica in dan op het eerste oog zichtbaar is. Natuurlijk zijn er de zonnecellen, een accu en een elektromotor. Maar dan: Maximum Power Point Trackers, die er voor zorgen dat het zonnepaneel optimaal benut wordt. Een motorcontroller, die met hoge efficiëntie de elektromotor aanstuurt. Een draadloze verbinding met de volgauto, waar de zonneauto wordt uitgelezen en aangestuurd. Meetcircuits voor het monitoren van de accu, de invering, de temperatuur en nog veel meer data. Kabels om stroom vanuit de zonnepanelen naar de accu en de motor te brengen. Kabels om alle signalen goed over te brengen. Knipper- en remlichten. Knoppen en schakelaars voor interactie met de coureur en een noodstop op de zijkant.

Al deze onderdelen moeten bijzonder efficiënt zijn. Elke Watt, elke procent maar ook elke gram telt mee. Het bouwen van een bijzonder zuinige auto is cruciaal. Want ondanks de grote vorderingen in zonneceltechnologie, levert een paneel van 6 vierkante meter siliciumcellen (de maximaal toegestane oppervlakte) in de volle Australische zon net genoeg energie om een kleine waterkoker te laten werken. Dit is alle energie die wij tot onze beschikking hebben om een auto ruim 90 kilometer per uur te laten rijden.

Om zo’n breed scala aan producten van de hoogste kwaliteit, in een jaar tijd, met twee personen te produceren is een uitdaging. Maar wel een hele leuke uitdaging. Een uitdaging die we bewust hebben opgezocht, goed hebben onderzocht, en vol vertrouwen aangaan. Gelukkig zijn we niet alleen. We hebben al veel contacten opgedaan en er zullen er nog veel gaan komen.

Tom-Kooyman-Solar-Team-Twente