Solar Team Twente is, op de vierde racedag, één positie gedaald in de ranglijst van de Bridgestone World Solar Challenge. Net voor het einde van de dag werd het Twentse team ingehaald door Punch Powertrain Solar Team uit België. Na de finish kreeg Solar Team Twente slecht nieuws: het moet morgen een tijdstraf van een half uur uitdienen. “Dat is een enorme teleurstelling, zeker omdat de verschillen zo klein zijn.”

Vandaag kampte Solar Team Twente met name aan het begin van de dag met een behoorlijke zijwind die voor extra weerstand zorgt en besloot het de snelheid iets te verlagen om te voorkomen dat er te veel energie werd gebruikt. Gelukkig viel er tijdens de race geen regen en klaarde het weer op gedurende de dag. Het team startte vandaag op positie nummer drie en hield die positie bijna de hele dag vast. Aan het einde van de racedag slaagde Punch Powertrain Solar Team er in om langszij te komen. Twente eindigde de vierde racedag op de vierde plaats op enkele minuten afstand van het Belgische team.

Tijdstraf

Nadat het kamp was opgezet kreeg Solar Team Twente slecht nieuws. De organisatie legt het team een tijdstraf op. Tijdens de eerste controle stop moet het een extra half uur wachten. Olivier Berghuis, teamleider van Solar Team Twente is erg teleurgesteld. “Een tijdstraf van een half uur is een enorme klap, zeker omdat de verschillen nu zo klein zijn.” Het team is verbolgen over de reden van de tijdstraf en is zelf van mening dat ze geen fout hebben gemaakt.

Solar Team Twente krijgt de tijdstraf voor het gebruik van een wit kleed onder de zonneauto. Het team had al tijdens de technische keuring aan de organisatie gevraagd of ze de auto op het witte kleed mochten zetten bij de stops en kreeg hier ook toestemming voor. Op een gegeven moment is alle teams medegedeeld dat het gebruik van een wit kleed niet was toegestaan en daarna heeft Solar Team Twente het ook niet meer gedaan. Op basis van beelden van de eerste racedag, toen het team dus toestemming had, is de tijdstraf opgelegd. Het protest dat het team indiende is pas na enkele dagen afgewezen.

Berghuis geeft aan dat de tijdstraf zuur is, maar blijft positief: “We leggen er ons voor nu bij neer. We kunnen hier nu niets aan doen en proberen het achter ons te laten. Morgen hebben we – geluk bij een ongeluk – een half uur langer om ons paneel op te laden en gaan we er vol voor!

Bridgestone World Solar Challenge

Afgelopen zondag ging de Bridgestone World Solar Challenge van start, dé prestigieuze race voor auto’s die rijden op zonne-energie. Samen met meer dan vijftig andere internationale deelnemers rijdt Solar Team Twente met de zonneauto 3000 kilometer dwars door de outback van Australië. De race kent vier verschillende klassen. Het Twentse Solarteam doet mee met de Challenger Class, de Formule 1 klasse voor zonneauto’s.

Solar Team Twente

Solar Team Twente bestaat uit negentien studenten van Saxion en Universiteit Twente. Zij zijn in Australië met maar een doel: het winnen van de Bridgestone World Solar Challenge in oktober 2017. Naast de studenten bestaat Solar Team Twente uit het sterke netwerk van innovatieve partners.

NOS/VPRO

Dit jaar wordt het Twentse studententeam samen met de andere twee Nederlandse teams op de voet gevolgd door de VPRO en de NOS. Van 7 tot en met 14 oktober is het team elke dag te zien op NPO1 tijdens het programma “Oranje Boven, Down Under”. Het programma wordt vandaag uitgezonden om 20.25 en 00.30 uur.

Foto’s

Beeldmateriaal vind je op ons Flickr-account. Overnemen mag uiteraard, wel onder vermelding van de fotograaf.

Headerfoto: Patrick Ooms