Solar Team Twente heeft de Technical Innovation Award van de Bridgestone World Solar Challenge gewonnen. Dit werd zondagavond bekendgemaakt tijdens de ceremoniële afsluiting van het event in Adelaide, Australië. Het Twentse team ontving de award voor het innovatieve geheime wapen ‘SABINE’. Mede daardoor werd Solar Team Twente tweede, vlak achter de winnaar.

Solar Team Twente maakte de inzet van SABINE vlak voor de start van de World Solar Challenge bekend. De jury was tijdens de zonnerace erg onder de indruk van het systeem. In een overvol Adelaide Convention Centre werden enkele Twentse teamleden het podium opgeroepen door voorzitter Chris Selwood. Er is door (voormalig) studenten Elmar Peters, Stefan Halsema, Tom Vocke, Koen Bosman en Michael ten Den de afgelopen periode met veel passie gewerkt aan het systeem.

Over SABINE

Met het zelf bedachte en uitgewerkte systeem SABINE (Solar Array Balancing Interface Not Expected) haalde zonneauto Red One tijdens de zonnerace extra energie binnen op momenten dat er schaduw op het zonnepaneel viel. SABINE zorgt ervoor dat het zonnepaneel beter kan omgaan met schaduw op en krommingen in het paneel.
Lees hier meer over de werking van SABINE.

Vlak na de uitreiking van de Technical Innovation Award werd het gehele Solar Team Twente naar voren geroepen om de tweede plek in de World Solar Challenge te vieren.

Innovation Award SABINE ©Gijs Versteeg

©Gijs Versteeg

Bridgestone World Solar Challenge

Op 18 oktober 2015 is Solar Team Twente van start gegaan voor de Bridgestone World Solar Challenge, dé prestigieuze race voor auto’s die rijden op zonne-energie. Samen met meer dan vijftig andere internationale deelnemers reed Solar Team Twente met de zonneauto 3000 kilometer dwars door de outback van Australië. De race kent vier verschillende klassen. Het Twentse solarteam deed mee met de Challenger Class, de Formule 1 klasse voor zonneauto’s. Voor het eerst reed Solar Team Twente met een asymmetrische zonneauto waarbij de coureur aan de rechterkant van de zonneauto zit.

Solar Team Twente

Solar Team Twente bestaat uit negentien studenten van Saxion en Universiteit Twente. Naast de studenten bestaat Solar Team Twente uit het sterke netwerk van innovatieve partners. Samen wordt topsport beoefend.