Afgelopen vrijdag presenteerde Solar Team Twente haar testauto waar alle deelsystemen uitgebreid op worden getest. Voor alle partners was dit een evenement waarbij ze een kijkje achter de schermen konden nemen bij de ontwikkeling van de nieuwe zonneauto. Ook gaf dit vele partners de mogelijkheid te zien waar de door hun geproduceerde onderdelen gebruikt worden.

Eerst is de snelheidstest uitgevoerd. “Hiermee wordt getest hoe hard de auto optrekt en of de auto bij hoge snelheid een stabiele wegligging heeft.” vertelt testleider Chiel.

Na de snelheidstest was de slalom aan de beurt. Tijdens de kwalificatie wordt er gereden op een circuit, Hidden Valley. Verder zitten er enkele bochten in de route van de World Solar Challenge. Het is dus belangrijk dat de auto bochten kan maken met de juiste draaicirkel. Wanneer er bochten gemaakt worden, is er sprake van een grotere zijwaartse belasting op de wielen. De auto mag daar natuurlijk niet aan kapot gaan.

Als laatste werd een noodstop uitgevoerd. De reglementen van de World Solar Challenge schrijven voor dat je met een snelheid van 50 km/h binnen 20 meter stil moet staan. De zonneauto moet dus dezelfde remweg hebben als een normale personenauto. Ook deze test is geslaagd!

Na de tests konden partners de testauto van dichtbij bekijken. Ook was er de mogelijkheid vragen te stellen onder het genot van koffie, thee en broodjes. Al met al was het een succesvolle partnertestdag.

Erik in testauto

©Joost van Baars