Vbox_soaprijdag 26 juni vindt het ‘Out of the Box Festival’ plaats bij het Vliegveld Twenthe. Tijdens het festival vindt ‘Zeepkistenrace Twente’ plaats. Dit is een gezamenlijk initiatief van het Solar Team Twente, Green Team Twente en maxon motor benelux. Leerlingen van het basisonderwijs (bovenbouw) en het voortgezet onderwijs (onderbouw) gaan tegen elkaar racen in hun eigen zeepkisten. De bovenkappen van deze zeepkisten zijn ontworpen door de leerlingen zelf. De onderstellen zijn gemaakt door studenten van het ROC van Twente. Zaterdag 30 mei gaan de leerlingen tijdens een speciale bouwdag bij Maker Festival Twente zelf de bovenkappen maken en op de onderstellen plaatsen.

mbo – hbo – wo
Solar Team Twente bestaat uit studenten van Saxion en Universiteit Twente. Nieuw dit jaar is dat ook studenten van het ROC van Twente worden betrokken bij de bouw van de zonneauto. De afgelopen maanden hebben zij al enkele taken uitgevoerd, zoals het afwerken van de “pluggen”. Dat zijn de mallen waaruit straks de nieuwe zonneauto wordt gemaakt. “En hoe strakker de afwerking, hoe minder luchtweerstand”, aldus Timothy Teoh.

Zeepkisten
Zeepkisten ROC studentenIn totaal zijn er 25 onderstellen voor zeepkisten gebouwd door studenten van het ROC van Twente. Drie studenten van de Entreeopleiding ‘Assistent bouwen, wonen en onderhoud’ waren verantwoordelijk voor het houtgedeelte (bodemplaat, stuurtje en zitje) van het onderstel van de zeepkist. Leuk om te weten is dat deze studenten ook voor Solar Team Twente de werkruimtes in de werkplaats op Vliegveld Twenthe hebben gebouwd. Drie andere studenten van de metaalopleiding waren verantwoordelijk voor het metaalgedeelte (de as met wielen) van het onderstel van de zeepkist.

Afal ontwerpwedstrijdBouwdag tijdens ‘Maker Festival Twente’
De leerlingen die deelnemen aan ‘Zeepkistenrace Twente’ hebben zelf een ontwerp gemaakt voor een buitenkap van de zeepkist. Zaterdag 30 mei gaan zij dit uitwerken op een speciale bouwdag tijdens het Maker Festival Twente. Dit vindt plaats in gebouw Zuid van Performance Factory Enschede van 13:00 tot 17:00 uur. Toegang is gratis. Alle deelnemers krijgen hetzelfde onderstel, zodat alle deelnemers gelijke kansen hebben. Deze onderstellen zijn dus gemaakt door studenten van ROC van Twente.

Belang voor leerlingen

De zeepkistenrace is een onderdeel van een groter lespakket. Met behulp van speciaal ontwikkelde tools worden de scholieren voorbereid om de beste zeepkist te ontwerpen en bouwen. Zo worden de scholieren uitgedaagd om duurzaam te denken, maar ook om te onderzoeken welk (aerodynamisch) design het meest geschikt is voor de race.

Kom ook kijken zaterdag 30 mei hoe de zeepkisten verder vorm krijgen. Tussen 13:00 en 17:00 uur ben je van harte welkom tijdens het Maker Festival Twente!

 Zeepkisten Studenten ROC zeepkisten Studenten ROC zeepkisten