Headerfoto Jerome Wassenaar

EN | NL

Een stevige windvlaag heeft een einde gemaakt aan de Bridgestone World Solar Challenge 2019 voor Solar Team Twente. Kort na de start van de vierde racedag is zonnewagen Red E van de weg geblazen. De Twentse zonnewagen, RED E, raakte daarbij in de berm en is dusdanig beschadigd dat doorrijden niet meer mogelijk is. De coureur is ongedeerd. 

Overvallen
Met nog 865 kilometer te rijden tot de finish in Adelaide ging Solar Team Twente op de vierde racedag als leider in de wedstrijd van start. Na twintig minuten rijden werd coureur Evert van der Hoek verrast door een harde zijwind die de auto de weg af blies. De coureur kreeg de auto niet terug op de weg en gleed een kleine helling af. Hierbij spinde de RED E en belandde de Twentse zonnewagen ondersteboven in het rode zand.

Het team greep snel in om de veiligheid van de coureur zeker te stellen en om te voorkomen dat er verdere schade zou optreden. Evert raakte gelukkig niet gewond bij het ongeval maar werd veiligheidshalve naar het ziekenhuis gestuurd voor een check. Daar bleek alles in orde te zijn. 

Het abrupte einde van de race is een flinke klap voor Solar Team Twente. Annelies Dekker, teammanager: “Gelukkig is Evert veilig en ongedeerd uit de auto gekomen. Dit is op dit moment het allerbelangrijkste voor het team. We zijn ontzettend geschrokken maar heel blij dat we hier nog met z’n allen veilig staan. Zo’n incident zet de race toch in een bepaald perspectief.”

Foto Jerome Wassenaar

Zware omstandigheden
Solar Team Twente ging de vierde racedag uiterst voorzichtig van start. Hevige zandstormen deed het team op de derde dag ook al besluiten de wagen even aan de kant te zetten. De gehele middag raasden er flinke windstoten door de Australische outback, met zandstormen tot gevolg. En ook gedurende de nacht was er veel wind.

Doorrijden onmogelijk
Tijdens het ongeluk is de auto beschadigd, waaronder de voorwielophanging. Uitgebreide inspectie van de schade leerde dat het niet verstandig is de race te vervolgen, ook gelet op de zware weersomstandigheden. Daarmee komt een einde aan deze editie van de Bridgestone World Solar Challenge voor de Twentse studenten, die de eerste drie dagen aan de leiding ging in de race over 3,000 kilometer door de Australische outback. 

Maatregelen van de organisatie
Solar Team Twente is niet de enige die ernstige hinder ondervond van het weer: vliegtuigen moesten noodgedwongen aan de kant blijven en ook een vrachtwagen raakte betrokken bij een ongeval. Sonnenwagen Aachen belandde naast de weg na een plotse windvlaag. De organisatie van de World Solar Challenge heeft maatregelen genomen om de veiligheid van de teams die nog wel rijden te bewaken: gedurende een deel van de race werd er een beperkte snelheidslimiet ingesteld.

Bridgestone World Solar Challenge
Op 13 oktober 2019 verscheen Solar Team Twente aan de start van de Bridgestone World Solar Challenge, de prestigieuze race voor auto’s die rijden op zonne-energie. Samen met meer dan veertig andere internationale deelnemers rijdt het Twentse solarteam ruim 3000 kilometer dwars door de outback van Australië met zonneauto RED E. De challenge kent drie verschillende klassen. Solar Team Twente doet mee in de Challenger Class, de Formule 1 klasse voor zonneauto’s. Het Twentse solarteam is tijdens de race live te volgen via social media.

Solar Team Twente
Solar Team Twente bestaat uit 19 studenten van Hogeschool Saxion en Universiteit Twente. Naast de studenten bestaat het solarteam uit het sterke netwerk van meer dan 150 partners. Samen beoefent het solarteam topsport en bouwen zij de meest efficiënte zonneauto ter wereld. Het team gelooft in het motto “Challenge triggers innovation”. Daarom neemt Solar Team Twente deel aan de Bridgestone World Solar Challenge. Enerzijds met het doel om de race te winnen en anderzijds om aandacht te creëren voor de mogelijkheden van zonne-energie.


Noot voor de media: vanwege tijdsverschil en beperkte bereikbaarheid in Australië is het lastig u direct te woord te staan. Als u in contact wil komen met Solar Team Twente, neem dan contact op met Jochem Vreeman, onze contactpersoon in Nederland: 06 – 5432 6671.