Mijn naam is Stan Kaal. Ik ben 20 jaar oud, 3e jaars student Technische Natuurkunde en dit jaar Hoofd Product bij Solar Team Twente. Binnen mijn functie ben ik ervoor verantwoordelijk dat de zonneauto voldoet aan alle strenge eisen die wij als team aan de auto stellen, maar ook dat de zonneauto voldoet aan alle reglementen van de World Solar Challenge®. Ik probeer overzicht te houden over het project en ervoor te zorgen dat alle deelontwerpen van de verschillende disciplines samen één ontwerp vormen.

Toen ik hoorde dat Solar Team Twente teamleden zocht voor editie 2015 twijfelde ik geen moment; solliciteren! Na de sollicitatie procedure, bestaande uit een tweetal gesprekken en diverse tests, werd ik aangenomen. Het bouwen van een zonneauto van wereldklasse met een topteam, dat is wat mij motiveert. De enorme drive van het team geeft mij de energie om tot het uiterste te gaan. Alleen het beste is goed genoeg. Wie wil er nou niet aan zo’n gaaf project werken?

Tijdens de iLumen European Solar Challenge was mijn rol wat anders dan op een doordeweekse dag, wanneer ik de functie Hoofd Product vervul. Bij de voorbereidende testdagen was ik Testleider en tijdens de race was ik Hoofd Pitbox. Dit houdt in dat ik, op het moment dat de auto in de pitbox stond, verantwoordelijk was voor alle werkzaamheden die daar plaatsvonden. Ik moest ervoor zorgen dat alle protocollen netjes uitgevoerd werden en dat alles veilig gebeurde. Dit leverde een enorm goede ervaring voor het team op, omdat iedereen goed en duidelijk moest communiceren ondanks de druk van de race. De spanning was de hele race voelbaar, maar alle pitstops en het verrichte onderhoud zijn erg strak uitgevoerd.

We zijn hard aan het werk om met de snelste zonneauto in oktober 2015 aan de start te staan van de World Solar Challenge®. Ik kan niet wachten tot we daar rijden met een nieuwe zonnewagen.

Stan Kaal - Solar Team TwenteFoto: Patrick Ooms