Verleg jij je grenzen en ben jij geïnteresseerd in technologische ontwikkeling? Ben jij klaar voor het gaafste avontuur genaamd Solar Team Twente? Goed nieuws! Solar Team Twente zal in september 2018 beginnen aan alweer haar achtste editie. Voor de achtste keer zal er een team van studenten van Saxion Hogeschool en Universiteit Twente haar eigen zonneauto ontwikkelen en daarmee de Australische wegen trotseren tijdens de Bridgestone World Solar Challenge 2019! Durf jij het aan? Twijfel niet langer en solliciteer voor 16 maart.

Solliciteer voor vrijdag 16 maart

Solliciteer nu! Stuur een uitgebreide motivatiebrief en CV naar sollicitatie@solarteam.nl.

 

Interesseactiviteiten

Woensdag 7 februari 2018 – 12:30 uur; Universiteit Twente; Waaier 3
Dinsdag 20 februari 2018 – 12:30 uur; Saxion; F1.11
Dinsdag 20 februari 2018 – 12:30 uur; Universiteit Twente; Studievereniging Isaac Newton; OH218
Dinsdag 20 februari 2018 – 12:30 uur; Universiteit Twente; Studievereniging Scintilla
Woensdag 21 februari 2018 – 12:30 uur; Saxion; Technische lunchlezing; W0.62
Dinsdag 6 maart 2018 – 12:30 uur; Saxion; F1.12
Donderdag 8 maart 2018 – 12:30 uur; Universiteit Twente; Waaier 3

Wil je meer informatie? Stuur dan een mail naar sollicitatie@solarteam.nl of meld je hieronder aan voor de interesselijst!

Functieomschrijvingen

Managementteam

Communicatiemanager

Als Communicatiemanager draag je zorg voor een goed imago en goede benadering van externen, dusdanig dat er voldoende sponsoring wordt vergaard. Tevens draag je zorg over voldoende en positieve media-aandacht en de organisatie van evenementen. Dit alles doe je om te zorgen dat partners tevreden en trots terugkijken op het project.

 

De Communicatiemanager heeft de dagelijkse leiding over het communicatieteam. Je bent de schakel tussen het managementteam en het communicatieteam en informeert beide teams over relevante zaken. Daarnaast zit de Communicatiemanager in het managementteam en ben je betrokken bij en draag je verantwoordelijkheid voor alle beslissingen van het Management.

Jij zorgt voor een duidelijk communicatieplan, een duidelijke taakverdeling en planning. Hiervoor vergaar je de benodigde informatie buiten het communicatieteam. Je bent contactpersoon voor de communicatiebegeleiders en probeert met hen de kwaliteit van het geleverde werk te waarborgen. Naast de leiding van het Communicatieteam zal de Communicatiemanager ook zelf uitvoerend bezig zijn.

Ben je nieuwsgierig geworden en wil je nog meer weten? Mail dan naar g.noteboom@solarteam.nl en al jouw vragen zullen beantwoord worden!

Teamleider

Als teamleider ben je eindverantwoordelijk voor het project. Samen met de overige leden van het managementteam zet je de (tussentijdse) doelstellingen, bewaak je de overkoepelende planning en voortgang en zoek je naar oplossingen bij voorkomende problemen.

 

Je bent het gezicht van het team naar buiten toe en zult regelmatig presentaties geven of de pers te woord staan. Daarnaast ben je aanspreekpunt voor alle stakeholders van het project, zoals de Stichting, het Comité van Aanbeveling, kernbegeleiders, de organisatie van de World Solar Challenge en de grootste sponsoren. Je bent verantwoordelijk dat de stakeholders en sponsoren tevreden worden gehouden. Communicatieve vaardigheden en een duidelijke visie zijn dan ook erg belangrijk voor een teamleider. Affiniteit met werving van sponsoren en commercieel inzicht zijn een grote pré.

De teamleider neemt het voortouw in de teamontwikkeling. Je weet wat er speelt binnen je team en neemt in sommige gevallen de rol van vertrouwenspersoon. Een coachende en motiverende houding is hierbij belangrijk. Problemen binnen het team bespreek je met het managementteam. Samen denk je na over oplossingen. Als je er niet uit komt, neem jij uiteindelijk de beslissing.

Zie jij bovenstaande omschrijving helemaal zitten? Wie weet ben jij de nieuwe teamleider van Solar Team Twente!

Ben je nieuwsgierig geworden en wil je nog meer weten? Mail dan naar o.berghuis@solarteam.nl en al jouw vragen zullen beantwoord worden!

Secretaris, financiën en logistiek

De functie Secretaris, Financiën en Logistiek maakt onderdeel uit van het managementteam (MT). Je hebt drie hoofdverantwoordelijkheden, welke hieronder verder zijn toegelicht. Binnen het managementteam heb je een onafhankelijke rol, aangezien je niet direct leiding geeft aan een subteam. Het is belangrijk dat je problemen objectief bekijkt en met (out-of-the-box) oplossingen komt. Je biedt ondersteuning waar nodig en je bent flexibel in je eigen werkzaamheden. Indien de Technisch Manager, Communicatiemanager of Teamleider hulp nodig heeft bij bepaalde zaken komt het regelmatig voor dat jij hier als vliegende keep op inspeelt. Dit betekent dat je soms met hele andere zaken bezig bent dan je eigen verantwoordelijkheden!

 

Secretaris

Als secretaris ben je verantwoordelijk voor de verzekeringen en verschillende andere belangrijke kleinere taken. Binnenkomende post en mail die niet direct met één van de functies te maken heeft zijn deel van jouw verantwoordelijkheid. Je zorgt voor een goede verslaglegging van overlegmomenten met het team en die van je mede management-leden. Daarnaast zorg je als secretaris voor een goede structuur in de grote hoeveelheid informatie die moet worden vastgelegd.

Financiën

Het is van groot belang dat er een goede begroting wordt opgesteld, onder andere op basis van de afrekening van het vorige team. Er worden deelbudgetten opgesteld en deze worden regelmatig besproken met de betreffende verantwoordelijken om overzicht te houden in (toekomstige) uitgaven. Zie je risico’s of doen zich problemen voor, dan trek je aan de bel en weet je met duidelijke overzichten en argumentatie het probleem aan te dragen aan de overige leden van het Managementteam. Je onderhoudt de boekhouding bestaande uit declaraties, facturen en binnenkomende sponsorbedragen. Je werkt bij het laatst genoemde dus nauw samen met Externe Betrekkingen en ondersteunt waar nodig.

Logistiek

Er komt veel kijken bij de logistiek naar en in Australië. Je bent verantwoordelijk voor de tickets van het team, de transportbox met de zonneauto, het vervoer hiervan en alle documenten die hierbij komen kijken. Daarnaast zullen ook ‘Dangerous Goods’ zoals de accucellen en specifieke lijmen en vloeistoffen meegenomen worden. Je legt hierbij veel contact met bedrijven in de logistiek en zorgt ervoor dat dit allemaal vlekkeloos verloopt. In Australië heb je contact over de werkplaats en het verblijf voor het team. Tot slot behoort het konvooi in Australië ook tot één van je verantwoordelijkheden.

Als Secretaris, Financiën en Logistiek ben je een vliegende keep met belangrijke verantwoordelijkheden. Denk je graag na over managementzaken en houd je van afwisseling? Ben je in staat om nauwkeurig en zelfstandig, maar ook in teamverband te werken? Solliciteer dan voor deze functie!

Ben je nieuwsgierig geworden en wil je nog meer weten? Mail dan naar j.oudevrielink@solarteam.nl en al jouw vragen zullen beantwoord worden!

Technisch Manager

Als technisch manager vorm je de schakel tussen het managementteam en het technisch team. Je bent verantwoordelijk voor het technisch proces alsmede de terugkoppeling naar het Managementteam en alle betrokkenen. Je bent de organisatorische spin in het technische web.

 

Jij bent degene die eindverantwoordelijk is voor alle technische facetten. Je bent het teamlid met overzicht op technisch gebied. Je beheert de planning en op basis daarvan stuur je het technisch team aan. Je moet planningtechnisch dan ook goed kunnen anticiperen op de laatste ontwikkelingen om te zorgen dat deadlines gehaald worden en alles op tijd gereed is. Hierbij moeten soms lastige afwegingen worden gemaakt tussen bijvoorbeeld kwaliteit en planning. Een andere belangrijke taak is het contact leggen en onderhouden met de vele toeleveranciers en technisch partners. Het is belangrijk dat duidelijk is wat je aan elkaar hebt en wat bijvoorbeeld de voortgang is van een bepaald onderdeel.

Samen met Hoofd Elektronica en Hoofd MAS draag je zorg voor een goede samenwerking tussen de verschillende technische disciplines en blijf je continu kritisch met betrekking tot de te maken keuzes, het ontwerp, de productie en het testen. Je bereidt de overlegmomenten met het technisch team voor zodat er doelgericht en efficiënt kan worden gewerkt. Tevens vertaal je het proces en de daarbij voorkomende problemen naar de overige leden in het Managementteam. Zo zorg je ervoor dat zij op de hoogte zijn en mee kunnen werken aan mogelijke oplossingen. Ook beheer je het technisch budget en bespreek je dit op regelmatige basis met de financieel manager.

Kortom, je bent betrokken bij alle technische disciplines en werkt nauw samen met de teamleider en het technisch team.

Ben je technisch aangelegd en communiceer je makkelijk met verschillende technische disciplines? Kun je goed samenwerken en ben je commercieel ingesteld? Weet je goed overzicht te houden, heb je een vooruitziende blik en weet je dit ook nog eens om te zetten in een overzichtelijke planning? Ben je kritisch en weet je mensen te motiveren? Solliciteer dan nu als Technisch Manager voor Solar Team Twente!

Ben je nieuwsgierig geworden en wil je nog meer weten? Mail dan naar l.klein@solarteam.nl en al jouw vragen zullen beantwoord worden!

Communicatieteam

Externe Betrekkingen

Zonder partners geen Solar Team Twente, zij leveren de middelen om de zonneauto werkelijkheid te maken. Als verantwoordelijke voor Externe Betrekkingen maak je deel uit van het Communicatieteam. Samen zorgen jullie voor het binden van partners, dat zij krijgen wat beloofd is en dat zij de ultieme Solar Team Twente beleving meemaken. Het communicatieteam werkt nauw samen, en het kan zijn dat gedurende het project je taken en verantwoordelijkheden veranderen.

 

Een belangrijk onderdeel van je takenpakket is het werven van partners, zowel partners die financieel bijdragen aan het project, als partners die een product of dienst leveren. Jij bepaalt hoe je Solar Team Twente verkoopt, en denkt na over hoe bedrijven en overheidsinstanties meerwaarde uit het project kunnen halen. Om partners aan het project te binden zal je veel presentaties geven, netwerken, bij geïnteresseerde bedrijven langsgaan en aanschuiven bij de top van het bedrijfsleven.

Daarnaast leg je je focus op het beheren van partnerrelaties. Je informeert partners juist en tijdig over evenementen en zorgt dat ze voldoende beeldmateriaal en informatie tot hun beschikking hebben. Je houdt overzicht over gemaakte afspraken en zorgt ervoor dat deze nagekomen worden. Eigen en creatieve ideeën over hoe je partners meerwaarde voor het project kunt bieden zijn hierbij belangrijk.

Een tijd vol uitdaging, onderhandelen, communicatie, marketing en relatiebeheer. Als jij dit kan ga jij met jouw partners een fantastische project neerzetten en willen we jouw hebben als externe betrekkingen voor Solar Team Twente!

Ben je nieuwsgierig geworden en wil je nog meer weten? Mail dan naar n.veldhuis@solarteam.nl en al jouw vragen zullen beantwoord worden!

Marketing & PR

Als verantwoordelijke voor Marketing & PR ben je onderdeel van het communicatieteam. Samen zorgen jullie voor de binding met partners. Je zorgt ervoor dat zij de ultieme Solar Team Twente beleving meemaken. Het communicatieteam werkt nauw samen en ondersteund elkaar waar nodig. Naast de anderen in het communicatieteam, werk je ook veel samen met de Communicatiemanager.

 

Als Marketing & PR ben je verantwoordelijk voor de publieke relaties. Je zorgt voor naamsbekendheid en een goed imago. Door (video)blogs, een optreden op (inter)nationale of regionale TV, een fantastische foto in het Financieel Dagblad of een spread in de Tubantia creëer je een gevoel van trots en beleving bij de betrokken partners. Het onderhouden van contacten met journalisten van diverse media is hierbij belangrijk. Niet alleen bij evenementen of belangrijke mijlpalen, maar zeker ook door het jaar heen bel je met redacteuren en verslaggevers over samenwerkingsmogelijkheden. Je bouwt kennis op over de interesses van verschillende media. Jij probeert de gevoelige snaar te raken bij deze mensen waardoor ze zich speciaal voelen en maar al te graag willen schrijven over de belevenissen van Solar Team Twente. Naast ‘offline’ media, ben je ook verantwoordelijk voor de ‘online’ media zoals de nieuwsbrief, de website en het beheer van social media.

Naast PR, ben je ook sterk betrokken bij andere marketingacties van het communicatieteam. Zo denk je mee bij het opzetten van ludieke acties en help je bij de organisatie van evenementen, zoals een autopresentatie. Je overlegt en zoekt, samen met de andere leden van het communicatieteam, de juiste partijen om fantastische evenementen te organiseren.

Heb je affiniteit met media en ben je organisatorisch sterk? Kan jij een verhaal en een gevoel verkopen, en ben je creatief genoeg om in te spelen op de interesses van verschillende media? Solliciteer dan nu voor de functie Marketing & PR. Ervaring met programma’s als InDesign, Photoshop en Première is een pré.

Ben je nieuwsgierig geworden en wil je nog meer weten? Mail dan naar g.noteboom@solarteam.nl en al jouw vragen zullen beantwoord worden!

Evenementen

Als verantwoordelijke voor Evenementen ben je onderdeel van het communicatieteam. Het communicatieteam is gezamenlijk verantwoordelijk voor het binden van partners, dat zij krijgen wat beloofd is en dat zij de ultieme Solar Team Twente beleving meemaken. Het team werkt nauw samen en het kan zijn dat gedurende het project je taken en verantwoordelijkheden veranderen. Je zal veel samenwerken met de Communicatiemanager en de verantwoordelijke voor Media.

 

Het belangrijkste doel van Evenementen is het creëren van partnertevredenheid. Door middel van zelfgeorganiseerde evenementen geef je voormalige en nieuwe partners een kijkje in het project en geef je hen de mogelijkheid om met de teamleden zelf maar ook met ándere partners in contact te komen. Door met elkaar belangrijke mijlpalen te delen, appeleer je aan het ‘wij-gevoel’ en zet je de hechte community van Solar Team Twente voort.

De grote mijlpalen van het project zijn de ontwerppresentatie en de autopresentatie. Evenementen van Solar Team Twente waar iedere partner naar uit kijkt. Iedere editie is het weer een uitdaging om de partners óók te verrassen met een nieuwe vorm van presenteren. Buiten de kaders denken en het achterhalen van wensen van de partners zijn middelen die je hierbij kunnen helpen. Naast deze twee mijlpalen staan er wellicht tal van andere activiteiten op het programma. Activiteiten waar bijvoorbeeld ook de ‘gewone’ burgers en studenten bij betrokken worden. Zoek, samen met de andere leden van het communicatieteam, de juiste partijen om fantastische evenementen te organiseren. En daarbij geldt: niets is te gek!

Ben jij organisatorisch sterk? Kan jij een verhaal en een gevoel overbrengen? En ben je creatief genoeg om in te spelen op de interesses van verschillende partners? Solliciteer dan nu voor de functie Evenementen.

Ervaring met programma’s als InDesign, Photoshop en Illustrator is een pré.

Ben je nieuwsgierig geworden en wil je nog meer weten? Mail dan naar s.langerak@solarteam.nl en al jouw vragen zullen beantwoord worden!

Technisch Team

Aerodynamica

Het is jouw taak om er voor te zorgen dat de nieuwe zonneauto zo weinig mogelijk energie verbruikt door een zo laag mogelijke luchtweerstand. Je zult veel tijd besteden aan het ontwerpen en tekenen in Rhino en SolidWorks, om vervolgens de ontworpen modellen door te rekenen in het simulatieprogramma ANSYS. Op deze manier probeer je tot het ´optimale´ ontwerp voor de zonneauto te komen. Tijdens dit proces zal je ook in een windtunnel aerodynamische testen uitvoeren om tot het ultieme ontwerp te komen.

 

Als aerodynamicus overleg je tijdens de ontwerpfase veel met je teamgenoten. Op basis van het aerodynamisch gedrag bepaal je immers de buitenschil van de zonneauto en daarmee leg je de ruimte vast waarbinnen de overige disciplines opereren. Je zult dus met name veel samenwerken met de mechanici en de mensen van het structureel ontwerp om ervoor te zorgen dat alles optimaal wordt ontworpen en uiteindelijk ook past.

Na de ontwerpfase ga je de productiefase in om de zonneauto zelf te bouwen. Hierbij denk je goed na over de details en de afwerking van de zonneauto want die zijn vaak bepalend voor de aerodynamica.

Het is belangrijk voor deze functie dat je affiniteit hebt met aerodynamica, bijvoorbeeld door vakken als stromingsleer op je lijst te hebben staan. Ervaring met CAD (Surface modelling) en kennis van simulatie software ANSYS zijn een absolute pré. Ben jij daarnaast nauwkeurig en perfectionistisch (oog voor detail) en ook nog eens communicatief vaardig? Solliciteer dan voor deze functie!

Ben je nieuwsgierig geworden en wil je nog meer weten? Mail dan naar j.minnema@solarteam.nl en al jouw vragen zullen beantwoord worden!

Elektrotechniek

De elektrotechniek binnen dit project kan grofweg worden opgedeeld in vier deelsystemen: aandrijving, energieopslag, zonnepaneel en telemetrie. Als elektrotechnicus binnen Solar Team Twente bouw je voort op het werk van vorige teams en zoek je naar nieuwe mogelijkheden en ontwikkelingen op deze gebieden. Vanuit het bestaande basissysteem ga je verder ontwikkelen en ontwerp je nieuwe onderdelen, optimaliseer je bestaande systemen en zorg je dat het geheel betrouwbaar samenwerkt. Hierbij kan je op hulp van oud-teamgenoten en veel technische partners rekenen.

Een deel van de elektrotechnici zal zich voornamelijk richten op het snel en betrouwbaar realiseren van de elektronica voor de nieuwe auto. Dit betekent dat je je veel bezig zult houden met het ontwerpen, produceren en het testen van complete systemen. Je zult veel moeten overleggen met je teamgenoten om ervoor te zorgen dat alles netjes en logisch in de zonneauto verwerkt wordt en past. Bijvoorbeeld hoe de kabels het best door de zonneauto kunnen worden gelegd, hoe groot het accupack is, waar deze geplaatst kan worden en wat de optimale plaatsing is van de zonnecellen. Je zorgt voor een efficiënt geheel en bent verantwoordelijk voor het betrouwbaar werken hiervan. Door jou wordt de zonneauto echt een rijdende auto. Tijdens het testen spoor je kinderziektes op en zorg je ervoor dat het elektronisch systeem betrouwbaar functioneert en de auto zowel aan te sturen als uit te lezen is. Tijdens de race zorg je ervoor dat alles blijft werken zoals het is bedoeld.

Naast de solide basis, de efficiënte accu en het beste zonnepaneel, wordt er ook al jaren gewerkt aan nieuwe, innovatieve projecten. Deze projecten leveren qua efficiëntie veel winst op tijdens de race, maar vormen ook een groter risico. Denk hierbij aan SABINE, de zelfontwikkelde motor en de nieuwe motorcontroller. Bij deze projecten zal je met de nieuwste technieken werken en zet je alles op alles om de elektrische verliezen zo laag mogelijk te houden. De auto zal ook moeten werken zonder deze innovaties en de projecten slagen pas echt als ze volledig betrouwbaar zijn. Met deze innovaties kun je echter wel het verschil gaan maken op elektrotechnisch gebied. Je zult hierdoor zelfstandiger werken en iets meer focussen op je eigen project. Communicatie met je teamleden is nog steeds erg belangrijk, want ook de losse onderdelen worden deel van het complete systeem.

Afhankelijke van je deelfunctie leer je onder andere werken met het ‘Controller Area Network’ (CAN) en Ethernet (TCP, UDP, etc.) protocollen, analoge sensoren, digitale aansturing en softwarepakketten als Altium en LabVIEW. Zoek jij een uitdaging en wil je je kennis over elektrotechniek toepassen in een fantastisch project? Ga jij nauwkeurig te werk? Kun jij zowel goed samen als zelfstandig werken? Dan ben jij de juiste persoon voor de functie Elektrotechniek!

Ben je nieuwsgierig geworden en wil je nog meer weten? Mail dan naar j.lenssen@solarteam.nl en al jouw vragen zullen beantwoord worden!

Strategie

Wil je in zo kort mogelijke tijd bij de finish komen, of op een zo hoog mogelijk positie eindigen? Kunnen we risico nemen door de auto voor ons in te halen of moeten we wachten op beter weer? Hebben we voldoende energie om die heuvel op te komen of moeten we nu wellicht wat meer energie sparen? Slechts een greep uit de vragen waar jij je als strateeg mee bezig gaat houden.

 

Een jaar lang werk je aan dat ene moment: de race in Australië. Je maakt een model van de zonneauto om uitgaven bij verschillende omstandigheden te kunnen voorspellen. Enerzijds zal je veel programmeren, maar in de praktijk moeten tests je van de nodige data voorzien om de zonneauto door en door te kennen. Je houdt rekening met weersomstandigheden zoals windsnelheid, windrichting en bewolking op basis van meteorologische voorspellingen. Uiteindelijk beslis jij mee over de optimale snelheid tijdens de race!

Ook ondersteun je het team bij het maken van technische beslissingen die invloed hebben op de strategie zoals optimale plaatsing van zonnecellen op de zonneauto. Kortom, jij bent degene die het maximale uit de zonneauto weet te halen. Je werkt veel samen met de technici in het team om de zonneauto te leren kennen. Je bent verantwoordelijk voor het opzetten van een testplan om alle benodigde data over zonneauto en andere parameters te weten te komen. Denk bijvoorbeeld aan het bepalen van energieverbruik op een grote kombaan waar de nieuwste prototypes van grote autofabrikanten getest worden.

In Australië verfijn je het model met data over het Australische wegdek en het klimaat. De hamvraag voor jou is: hoeveel energie verbruikt de zonneauto bij welke snelheid tijdens de race in Australië? Je werkt in de loop van het project steeds nauwer samen met een aerodynamicus om het gedrag van de zonneauto goed te simuleren in jouw model.

Ben jij analytisch zeer sterk en bezit je ook nog eens goede communicatieve vaardigheden? Heb je wellicht zelfs meteorologische affiniteit? Dan is Strategie de functie voor jou!

Ervaring met C++ is een pré.

Ben je nieuwsgierig geworden en wil je nog meer weten? Mail dan naar j.minnema@solarteam.nl en al jouw vragen zullen beantwoord worden!

Data-Acquisitie

Als Data-acquisist werk je intensief samen met het elektro-team. Ook kan het zijn dat je bezig gaat met het programmeeren van PCB`s die door je teamgenoten zijn ontwikkeld. Het bestaande data-acquisisitesysteem ga je doorontwikkelen.

 

Tijdens het testen spoor je kinderziektes op, en zorg je ervoor dat het elektronisch systeem betrouwbaar functioneert en dat de auto zowel aan te sturen als uit te lezen is. Ook ben je verantwoordelijk voor het verzamelen van parameters die voor de strategie belangrijk zijn. Denk hieraan aan het verzamelen van realtime weerdata door middel van een zelf ontwikkeld weerstation.

Tijdens de race zorg je ervoor dat alles blijft werken zoals het bedoeld is. Dit betekent dat je in staat bent de zonneauto aan te sturen en uit te lezen door middel van de ontwikkelde telemetrie en het data-acquisitie systeem. Uiteraard met een zo laag mogelijk verbruik. Met dit systeem haal je draadloos gegevens binnen van de vele parameters zoals snelheid en zoninkomsten en analyseer je deze. Hiermee lever je input voor teamleden om de zonneauto nog beter te laten presteren. Ook ben je verantwoordelijk voor de satelliet- en netwerkverbinding van verschillende konvooiauto`s. Je werkt nauw samen met de strateeg om uiteindelijk advies te geven over de optimale snelheid tijdens de race.

Binnen deze functie leer je onder andere werken met een “Controller Area Network” (CAN) en ethernet (TCP, UDP, etc) protocollen, analoge- en digitale sensoren, microprocessoren en ontwikkelbordjes als een Raspberry Pi. Kennis van talen als C, C++ en/of C# is een pre.

Zoek jij een uitdaging en wil je kennis over elektrotechniek, informatica en netwerken toepassen in een fantastisch project? Ga jij nauwkeurig te werk? Kun jij zowel goed samen als zelfstandig werken? Dan ben jij de juiste persoon voor Data-acquisitie.

Ben je nieuwsgierig geworden en wil je nog meer weten? Mail dan naar a.stuurman@solarteam.nl en al jouw vragen zullen beantwoord worden!

Mechanica

Als mechanicus bij Solar Team Twente ben je verantwoordelijk voor alle onderdelen die bewegen ten opzichte van de structuur. Dit zijn de wielophangingen, velgen met banden, het remsysteem, het stuursysteem en de oplaadconfiguratie.

 

Je werkt nauw samen met alle disciplines binnen het technisch team. Zo is de beschikbare ruimte voor onderdelen afhankelijk van de aerodynamica en moeten alle mechanische onderdelen uiteindelijk worden bevestigd aan de interne structuur van de auto. Hierbij is veel overleg nodig hoe je bijvoorbeeld de krachten op de mechanische onderdelen zo goed mogelijk kan inleiden in de interne structuur. Je bent niet enkel en alleen bezig met mechanica, maar je denkt ook mee over de aerodynamische vorm en de interne structuur.

Zowel praktische kennis en ervaring in het gebruik van CAD-software als theoretische kennis voor de nodige technische ontwerp- en controle berekeningen zijn voor deze functie een must. Gedurende het project werk je veel samen met bedrijven. Dit zijn bedrijven die uiteindelijk onderdelen voor je gaan produceren of partners die meedenken over het ontwerp. Goede communicatieve vaardigheden en kennis over dynamica en mechanica zijn dan ook erg belangrijk.

In een vroeg stadium zal je mechanische onderdelen daadwerkelijk testen op een zogeheten mock-up: een testframe voorzien met de ontworpen onderdelen. Het doel van deze tests is om de sterkte en kwaliteit van de ontworpen onderdelen te bepalen en deze eventueel te optimaliseren. Je bent dan ook waarschijnlijk al vroeg in het jaar op de testlocatie Vliegveld Twenthe te vinden.

Tijdens de bouwfase is praktische kennis en praktisch inzicht/handelen van groot belang. Tot slot ben je standvastig en ambitieus: alleen het beste product is goed genoeg voor de zonneauto.

Kennis van mechanica, materiaaleigenschappen, sterkte en stijfheid en een praktische instelling zijn een absolute must voor deze functie. Wil jij de theorie uit de collegebanken in de praktijk brengen? Wil je op het randje van het mogelijke ontwerpen? Dan past deze functie perfect bij jou!

Ben je nieuwsgierig geworden en wil je nog meer weten? Mail dan naar r.kalter@solarteam.nl en al jouw vragen zullen beantwoord worden!

Structureel Ontwerp

Bij de functie structureel ontwerp ben je verantwoordelijk voor het ontwerp en constructie van de dragende structuur, oftewel de ruggengraat van de nieuwe zonneauto. Deze wordt geconstrueerd met behulp van de nieuwste materialen en technieken op het gebied van composiet. De structureel ontwerper zal zich dus voornamelijk bezighouden met vezel-versterkte kunststoffen, het materiaal van de toekomst.

Veel disciplines binnen het technisch team hebben een interface met de dragende structuur. Zo is de beschikbare ruimte en vorm afhankelijk van de aerodynamica en zijn de interfaces (verbindingen) met onder andere wielophangingen, de stuurinrichting en veiligheidsaspecten als de rollbar en de coureursbox van cruciaal belang. Ook wordt de buitenschil van de zonneauto van composiet vervaardigd. Je bent niet enkel en alleen bezig met carbon en de interne structuur, maar je denkt ook mee over de aerodynamische vorm en de mechanische onderdelen.

Zowel praktische kennis en ervaring in het gebruik van CAD-software als theoretische kennis voor de nodige technische ontwerp- en controleberekeningen zijn voor deze functie een must. Gedurende het project werk je veel samen met specialisten van grote bedrijven als het Nationaal Lucht&Ruimtevaartlab en Fokker die veel kennis hebben over composieten en materiaalkunde in het algemeen. Goede communicatieve vaardigheden en kennis over dynamica en mechanica zijn dan ook erg belangrijk.

Je bent verantwoordelijk voor de productie van de composieten onderdelen. Dit betekent dat je de benodigde materialen regelt en het productieteam aanstuurt. Tijdens de bouwfase is praktische kennis en praktisch inzicht/handelen van groot belang.

Lijkt het je wat om de komende tijd met de nieuwste productietechnieken en materialen de dragende structuur van de nieuwe zonneauto te construeren? Heb jij materiaalkennis op het gebied van composieten of wil je hier ervaring mee op doen? Wil jij samenwerken met de allergrootste kennisinstellingen en bedrijven op dit gebied? Structureel ontwerp past dan perfect bij jou!

Ben je nieuwsgierig geworden en wil je nog meer weten? Mail dan naar m.sytsma@solarteam.nl en al jouw vragen zullen beantwoord worden!