EN | NL

Foto: Jerome Wassenaar

Solar Team Twente slaagde er op de voorlaatste etappe in om de voorsprong op het Belgische team te vergroten naar 49 minuten. Met nog één etappe te gaan staat het team eerste in het klassement van Solar Challenge Morocco. Morgen is de finish in Agadir waar bekend wordt welk team zich de eerste winnaar van Solar Challenge Morocco mag noemen. 

Het studententeam van Universiteit Twente en Hogeschool Saxion mocht vanochtend als eerste van start in de vierde etappe van de race voor zonneauto’s in Marokko. Drie minuten nadat zonneauto RED Horizon wegreed uit Merzouga volgde de nummer twee, het team van KU Leuven. “Het was heel spannend vandaag. We wisten natuurlijk niet van tevoren wat het weer zou doen en wat de strategie van het Belgische team is. Vandaag zijn we er in ieder geval in geslaagd om het team uit België achter ons te laten, wat betekent dat we onze voorsprong hebben kunnen behouden. Morgen is de beslissende dag. We gaan er alles aan doen om de voorsprong te behouden!” aldus raceleider Thomas Jansink.

Verassingen

De vierde racedag zat vol met verassingen voor het studententeam uit Twente. Niet alleen RED Horizon maar ook de samenwerking van het team werd vandaag op de proef gesteld. Zo reed RED Horizon succesvol door een onderwater gelopen stuk weg. “We kregen van de voorste auto uit het konvooi te horen dat een weg onderwater stond. Met behulp van het gehele team zijn we hier probleemloos doorheen gekomen. Zo stonden er op verzoek van de strategen acht man klaar om de auto op de juiste manier door de situatie te begeleiden. Het blijkt maar weer dat niet alleen de coureur maar het gehele team van groot belang is voor het succesvol rijden van een dergelijk parcours,” vertelt coureur Tim Traas. RED Horizon trotseerde hiernaast verschillende onverharde wegen en reed door drukke dorpen. Ook heeft de zonneauto meer dan 3000 hoogtemeters moeten trotseren.

Finish

Morgen is de laatste etappe van Solar Challenge Morocco. Het parcours begint in Zagora waar het team direct de bergen in gaat. “Morgen wordt een bepalende dag voor ons. We weten niets over hoe vol de accu van het Belgische team is. We hebben een flinke bergetappe voor de boeg staan en strijden tegen de wereldkampioen uit 2019. We bereiden ons goed voor op deze allesbepalende etappe,” vertelt Jansink. Het team begint aan de laatste etappe om 9:00 Nederlandse tijd.

Foto: Jerome Wassenaar