Dit weekend zijn de studenten van Solar Team Twente te gast op vliegveld Deelen voor de laatste voorbereidingen op het wereldkampioenschap zonneracen in Australië. Het studententeam simuleert namelijk de Bridgestone World Solar Challenge, welke over twee maanden plaats zal vinden in Australië. Tijdens deze ‘racesimulatie’ oefent het team met een konvooi van tien auto’s verschillende racesituaties die representatief zijn voor de 3021 kilometerlange endurancerace. Dankzij een enthousiaste groep oud-teamleden worden zelfs de concurrenten en de wedstrijdorganisatie nagebootst.

Fotograaf: Bram Kloos

Het team luistert aandachtig naar simulatieleider en tevens oud-teamlid Tom Kooyman tijdens een evaluatiesessie. Fotograaf: Bram Kloos

Vrijdagavond kwam het team aan en werd het kamp opgebouwd. Naast het opbouwen van de tenten, werd er voor het gehele 40-koppige team gekookt. Tevens werd zonneauto RED X in gereedheid gebracht door het serviceteam en tot slot werden de negen overige konvooi auto’s uitgerust met communicatiemateriaal en voorzieningen voor de 30 teamleden die tijdens de race elk hun aandeel leveren.

Fotograaf: Bram Kloos

Zaterdagochtend stond het team al vroeg op voor de simulatie van een complete racedag. Om 6 uur gingen de wekkers en vanaf toen had het team twee uur de tijd om het kamp op te ruimen en startklaar te staan voor een negen-urige racedag. Virtueel begon het team op de derde plaats en dat betekende dat er nog twee andere racekonvooien ingehaald moesten worden. Dat ging natuurlijk niet zonder slag of stoot! Diverse problemen zoals wegwerkzaamheden en gedwongen coureurswissels deden zich voor. Zelfs kangoeroes die de weg blokkeerden mochten niet ontbreken.

Fotograaf: Bram Kloos

RED X in actie. Fotograaf: Bram Kloos

Voor coureur Jelle de Haan, afkomstig uit het nabijgelegen Renkum, was het een bijzondere dag. Als testcoureur had hij al de nodige rijervaring, maar hij reed nog niet eerder in volledig konvooi.

“Het rijden in de ‘echte’ raceformatie vergroot mijn verantwoordelijkheidsgevoel enorm! Ik heb nog niet eerder met alle konvooiauto’s om mij heen gereden, laat staan die van andere teams. Zo’n dag als vandaag geeft het besef dat de race in Australië over twee maanden een serieuze teamprestatie vergt waar ik een bijzonder aandeel in heb!”

Coureur Jelle onderweg naar de auto voor zijn racestint. Fotograaf: Bram Kloos