Solar Team Twente begint de Bridgestone World Solar Challenge met een ongekend spannende inhaalrace. Het team mocht door de tegenvallende resultaten tijdens de kwalificatie pas als twintigste van start. Het haalde zestien zonneauto’s in en staat nu op plek vier in de race.

Om 08:43 uur ging het team als twintigste van start. “Het verstappetje is een feit! Binnen een uur hadden we al twaalf concurrenten ingehaald en stonden we al achtste” vertelt Olivier Berghuis, Teamleider van Solar Team Twente. Berghuis verwijst hier naar de inhaalslag die Verstappen vorig jaar in China maakte.

Photography: Patrick Ooms

Kangoeroe voor de zonneauto

De eerste dag verliep echter niet zonder problemen. Om tien uur sprong er een kangoeroe vlak voor RED Shift op de weg. “Toen ik de kangoeroe zag ben ik direct uitgeweken naar de rechterrijbaan. Het scheelde heel weinig!“ vertelt Coureur Jan Lenssen geschrokken. Hij kwam met de schrik vrij.

Inhaalrace

Solar Team Twente eindigde tijdens de voorrondes van de Bridgestone World Solar Challenge op de twintigste plek binnen de Challenger klasse. Dit vanwege een technisch mankement. Een communicatiestoring veroorzaakt door de GPS-tracker zorgde dat het team niet harder dan 52 kilometer per uur kon rijden.. “Inmiddels hebben we zestien teams ingehaald en hoeven we er dus nog maar drie. De concurrentie kan maar beter uitkijken, want Twente komt eraan!” vertelt Berghuis trots.

Photography: Patrick Ooms

Photography: Patrick Ooms

Bridgestone World Solar Challenge

Zondag, 8 oktober 2017 ging de Bridgestone World Solar Challenge van start, dé prestigieuze race voor auto’s die rijden op zonne-energie. Samen met meer dan vijftig andere internationale deelnemers rijdt Solar Team Twente met de zonneauto 3000 kilometer dwars door de outback van Australië. De race kent vier verschillende klassen. Het Twentse solarteam doet mee met de Challenger Class, de Formule 1 klasse voor zonneauto’s.

Solar Team Twente

Solar Team Twente bestaat uit negentien studenten van Saxion en Universiteit Twente. Zij maken hun droom waar: het winnen van de Bridgestone World Solar Challenge in oktober 2017. Naast de studenten bestaat Solar Team Twente uit het sterke netwerk van innovatieve partners. Samen wordt topsport beoefend en de snelste zonneauto ter wereld gebouwd.

NOS/VPRO

Dit jaar wordt het Twentse studententeam samen met de andere twee Nederlandse teams op de voet gevolgd door de VPRO en de NOS. Van 7 tot en met 14 oktober is het team elke dag te zien op NPO1 tijdens het programma “Oranje Boven, Down Under”. Het programma wordt elke dag uitgezonden op NPO 1 direct na het 8 uur journaal 10 minuten lang en 25 minuten lang na het late NOS journaal.

Foto’s

Bekijk de foto’s in het Flickr-album. Overnemen mag, uiteraard met vermelding van de fotograaf.

Headerfoto: Jérôme Wassenaar