EN | NL

 

Verschillende media kwamen recent met het bericht dat er een zogeheten “braindrain” gaande is in Twente; het massaal verlaten van de Twentse regio door afgestudeerden. Wat houdt dit precies in en wat kunnen we doen om het Twentse talent te verbinden met het bedrijfsleven? 

Braindrain in Twente
Het ontbreekt Twente niet aan HBO- en WO-studenten. De Enschedese uitvalsbasis van Saxion telt ongeveer 17.500 (HBO) studenten en de Universiteit Twente heeft, met ruim 11.000 studenten, dit academisch jaar het record verbroken (bron: Tubantia). Toch blijkt dat het grootste deel van de studenten Twente verlaat na hun studie. Uit het onderzoek “Keep talent in Twente” van Universiteit Twente blijkt dat 35% van de ondervraagde studenten nog geen drie Twentse bedrijven kan opnoemen. Zeker met oog op het werven van nieuwe medewerkers kan dit probleem met onbekendheid problemen veroorzaken bij Twentse bedrijven.

Bedrijfsleven
Al deze studenten worden met open armen verwelkomd door de Twentse bedrijven om openstaande vacatures te kunnen vullen. Het blijkt echter moeilijk voor Twentse bedrijven om in contact te komen met studenten van de verschillende onderwijslagen. Solar Team Twente kan hiervoor een brug vormen en studenten met bedrijven in contact brengen.

Bedrijven en studenten in contact met elkaar tijdens de Technology Lunch

Mind the gap
Saxion, UT, Windesheim in Zwolle en de provincie Overijssel maakten met de resultaten van hun onderzoek “mind the gap” inzichtelijk dat slechts 17% van de mannelijke en 7% van de vrouwelijke bétastudenten de intentie heeft om bij een Twents bedrijf aan de slag te gaan. Hier valt dus nog een hoop te winnen voor de regio.

Bruggen slaan
Tijdens de bijeenkomst van IKT (stichting Industriële Kring Twente) met het thema; “alle talenten benutten”, werd gezocht naar een oplossing. Wij sloten aan in het panel om mee te denken over dit vraagstuk.

Solar Team Twente is een geweldig platform, dat een koppeling tussen bedrijven en studenten kan betekenen. Deze editie zetten wij ons dan ook in door onze partners een platform te bieden en in contact te laten komen met studenten. Een voorbeeld hiervan is de Technology Lunch die wij dinsdag 15 januari hebben georganiseerd,” vertelde onze teamleider Annelies Dekker.

Het panel tijdens de IKT bijeenkomst met onze teamleider Annelies Dekker

Kracht van studententeams
Daarnaast creeëren wij, als een van de studententeams, naamsbekendheid voor de bedrijven onder de studenten. Doordat wij zelf studenten zijn, weten wij wat studenten zoeken in werkgevers en kunnen wij bedrijven adviseren op dit gebied. Hiervoor organiseren wij  partnerevenementen. Een mooi voorbeeld van één van onze initiatieven is bijvoorbeeld de Technology Lunch die op 15 januari plaatsvond in het Horstgebouw op de Universiteit Twente. Hier brachten wij ruim 80 studenten in contact met zes Twentse bedrijven. Annelies sluit de IKT bijeenkomst dan ook af met een mooie boodschap voor Twentse bedrijven: “Wij willen studenten, van zowel de Universiteit Twente, Saxion en ROC Twente, verbinden met jullie. Er zijn legio mogelijkheden om via Solar Team Twente het persoonlijke contact met studenten te krijgen. Samen kunnen wij de stap in de goede richting zetten; behoud van de Twentse toptalenten.”