EN | NL

Foto: Jerome Wassenaar

Solar Team Twente heeft op dag 2 van Solar Challenge Morocco de snelste tijd neergezet. Het Twentse team staat nog wel tweede in het algemeen klassement. Met zonneauto RED Horizon hebben zij 6 minuten ingelopen op het Belgische team dat nu een voorsprong heeft van slechts 12 minuten. De zonneauto’s legden vandaag 551 kilometer af door een heuvelachtig parcours aan de voet van het Atlasgebergte.

Meest uitdagende etappe

Ondanks dat het Twentse studententeam vandaag de snelste tijd aflegde was de etappe tussen Zagora en Merzouga een flinke uitdaging. De zonneauto’s legden ruim 5400 hoogtemeters af en moesten dus veel klimmen. Ondanks de goede voorbereiding was het voor het team een spannende dag. “We hebben van tevoren talloze berekeningen en simulaties gedaan om te kijken of de auto geschikt was voor dit heftige bergparcours. We hebben bovendien ook verschillende technische onderdelen van de auto getest door onder andere gebruik te maken van een motortestbank die we samen met ingenieursbureau VIRO hebben ontworpen. Ondanks alle voorbereidingen vonden we het vanochtend toch wel heel spannend om echt de bergen in te gaan,” vertelt raceleider Thomas Jansink.

Nieuwe aandrijflijn heeft zich bewezen

Het succes van vandaag ligt volgens Jansink aan de vernieuwde aandrijflijn die het team eerder presenteerde in de aanloop naar de race. “De elektronische componenten, zoals de elektromotor en de motor controller, zijn aangepast aan het heuvelachtige parcours in Marokko. Bovendien ontwikkelden we vrij recentelijk nog een op water gebaseerd koelsysteem om oververhitting te voorkomen en efficiëntie te maximaliseren,“ aldus Jansink. 

Het was voor elektrotechnisch ingenieur Thijs Alberts een mooi dag. “Het was erg fijn om na het meest heuvelachtige deel van de route via de communicatiekanalen “Complimenten voor Thijs!” te horen. Het deed mij goed om te horen dat de motor zich standhield op deze lastige etappe,” zegt Alberts vol trots.

Bijzonder landschap

Coureur Paul Heineman mocht vanochtend de eerste stint door de bergen rijden. “Ik vond het van te voren spannend maar uiteindelijk viel het heel erg mee! Het was prachtig om door de bergen in Marokko te mogen rijden.” Morgen rijdt Solar Team Twente de derde etappe van Solar Challenge Morocco, welke start en eindigt in Merzouga. “We gaan er alles aan doen om morgen weer een stuk dichter bij onze Belgische concurrent te komen!” vertelt Thomas Jansink. De derde etappe is 523 kilometer lang en bedraagt 3300 hoogtemeters. Het team uit Twente zal als tweede om 9:03 Nederlandse tijd van start gaan.

Over Solar Challenge Morocco

Op maandag 25 oktober begon Solar Challenge Morocco waarin zelfgebouwde zonneauto’s in vijf etappes verspreid over vijf dagen ruim 2.500 kilometer door de diverse Marokkaanse landschappen moeten afleggen. De opzet verschilt dit jaar van de inmiddels bekende race in Australië. In de World Solar Challenge (3.000 kilometer) starten de teams op het punt waar ze de voorgaande dag eindigden. In Marokko zijn er etappes met een vaste start en finish, een concept dat vergelijkbaar is vergelijkbaar met de Dakar Rally. Het team dat de totale afstand in de kortste tijd aflegt, wint. Tijdens de race strijdt het Twentse studententeam tegen teams uit onder andere Groningen, Delft en Leuven. De race start en eindigt in havenstad Agadir en voert vooral door het zuidelijk deel van Marokko, aan de voet van het Atlasgebergte en de rand van de Sahara. Op vrijdag 29 oktober is de finish.

Foto: Bram Berkien