Hengelo – In aanloop naar de tweejaarlijkse Bridgestone World Solar Challenge in Australië, presenteerde Solar Team Twente gisteravond haar tiende zonneauto RED X. In oktober zal het studententeam voor het eerst in vier jaar weer deelnemen aan ‘s werelds grootste solarrace en na het behalen van de titel in de Solar Challenge Morocco in 2021 zijn de verwachtingen van de Twentse studenten erg hoog.

Onthulling

In een grote, leegstaande fabrieksloods van Stork in Hengelo, werd het doek van RED X op spectaculaire wijze gehesen door een 10-tons kraan. Met het optrekken van de rook kwam de tiende auto voor zo’n 700 gasten tevoorschijn. Duidelijk werd dat de studenten gekozen hebben voor een driewielig bullet-ontwerp, vergelijkbaar met de voorganger RED Horizon uit 2021. In de laklaag waren zowel het Twentse rood als de Nederlandse driekleur op fraaie wijze verwerkt.

De onthulling. Fotograaf: Bram Kloos

Unieke locatie

De onthulling vond plaats in Hal 43 van de oude Stork Fabriek in Hengelo. De fabrieksloods die bijna 150 jaar lang diende als productiehal voor dieselmotoren, gasturbines en zelfs Hotlo-scheepsmotoren, was gisteravond het decor voor de onthulling van de nieuwe Twentse zonnewagen RED X. Een bijzonder gezicht, want zelden was het contrast tussen de geschiedenis en de toekomst van Twentse innovatie zo goed op één locatie te bewonderen.

“De historische uitstraling van de hal maakte voor ons dat de keuze snel gemaakt was.” vertelt evenementencoördinator Daan van Haren. “Naast dat het industriële gevoel van de hal goed past bij wat wij als solarteam doen, vieren wij dit jaar ook ons 20-jarig jubileum. Zodoende was het plan om een reis door de tijd te maken en waar kan dat beter dan in één van de best bewaarde, eind 19e eeuwse, fabriekshallen van Nederland?”

Fotograaf: Loes Wigger

Jubileumeditie

De avond stond in het thema van het 20-jarige jubileum dat Solar Team Twente dit jaar viert. Zo werd er teruggeblikt op het ontstaan van het studententeam door oprichter Joost Kuckartz. Ook werden er veel oude verhalen en beelden getoond van onder andere de negen (wereld)kampioenschappen waar het team tot dusver aan heeft deelgenomen. In oktober dit jaar zal het team haar tiende wereldkampioenschap rijden met RED

Technische innovaties

Het team kon eindelijk onthullen welke innovaties de afgelopen 10 maanden zijn ontwikkeld. Het team heeft hard gewerkt waarbij de meest zichtbare innovatie het zonnepaneel is. De zonnecellen zijn op een bijzondere manier geassembleerd waardoor de auto smaller ontworpen kon worden. Onder andere hierdoor heeft het team 10% van de luchtweerstand verminderd.

De energie van het paneel wordt in deze race nóg efficiënter gebruikt door vernieuwde batterijtechnologieën en een recordbrekende efficiëntie van de aandrijflijn.

Yvar, Bart en Coen Fotograaf: Loes Wigger

Geheim wapen

Het team heeft nog niet alles laten zien tijdens de Car Reveal. Naast de innovaties die het team noemt is er nog een geheim wapen. Het team werkt aan een project waarmee ze ervan overtuigd zijn als eerste zullen finishen in Adelaide. Wat het project is laten ze nog even in het midden, maar een deel van het team zal eerder naar Australië gaan om deze “racewinnende innovatie” vorm te geven.

Fotograaf: Bram Kloos