Samen bijdragen aan een betere toekomst in innovatie, educatie en duurzaamheid. Met dat ultieme doel presenteerde Solar Team Twente zich tijdens hun officiële kick-off evenement op woensdag 21 november. In het bijzijn van partners van de afgelopen en komende editie stond het Twentse solarteam stil bij de rijke historie van het team. De blik lag echter vooral op de ambitieuze toekomst van het team, dat actief gaat bijdragen aan de UN Global Goals en deze week is aangesloten bij de KIVI Circulaire Educatie Deal.

Samen staan we sterk
Solar Team Twente committeerde zich de afgelopen editie al aan de UN Global Goals en zet zich ook deze editie in om bij te dragen aan het behalen van die doelen. “Wij geloven sterk in zonne-energie als onuitputbare en schone energiebron. Met het ontwikkelen en bouwen van onze zonneauto leggen we hier nadruk op. Daarbij gaan we ook deze editie weer studenten en scholieren van verschillende onderwijslagen betrekken bij het solarteam”, vertelde Annelies Dekker, teamleider van het solarteam.

KIVI Circulaire Educatie Deal
De eerste stap is al gezet door aan te sluiten bij de KIVI Circulaire Educatie Deal. KIVI is het Koninklijk Instituut Van Ingenieurs, de beroepsvereniging van ingenieurs in Nederland. Het Instituut zet zich in om de kwaliteit van leven in de samenleving te verbeteren met technologische oplossingen voor maatschappelijke problemen. Door de deal te ondertekenen wordt kennis van Solar Team Twente beschikbaar gesteld voor diverse opleidingen in heel Nederland.

Powered by human energy
Teamlid uit 2007, Niels Moshagen, vertelde tijdens het evenement over de wijze waarop solarteam hem heeft geïnspireerd om maatschappelijke uitdagingen aan te blijven gaan. Hij is medeoprichter van Mindt, een bedrijf dat organisaties inspireert en helpt bij te dragen aan een duurzame wereld. Moshagen is een van de vele voorbeelden van oud-teamleden die hun passie voor duurzaamheid en techniek doorzetten in het bedrijfsleven.

Technische innovaties
Een aantal technologische ontwikkelingen, werd kort toegelicht door Jan Lenssen, teamlid van Solar Team Twente 2017. Lenssen werkte met partner 3T aan een Motor Controller Unit (MCU): “De ontwikkeling van de MCU is een goed voorbeeld van de uitdagingen die Solar Team Twente aangaat. Onze MCU is namelijk gemaakt met Galium Nitride componenten die nog volop in ontwikkeling is. Nog weinig bedrijven wagen zich aan dergelijke nieuwe technologieën.”

Bridgestone World Solar Challenge
Op 13 oktober 2019 staat Solar Team Twente aan de start van de Bridgestone World Solar Challenge, dé prestigieuze race voor auto’s die rijden op zonne-energie. Samen met meer dan vijftig andere internationale deelnemers rijdt Solar Team Twente met de zonneauto 3000 kilometer dwars door de outback van Australië. De race kent drie verschillende klassen. Het solarteam doet mee met de Challenger Class, de Formule 1 klasse voor zonneauto’s.

Solar Team Twente
Het Twentse solarteam bestaat uit twintig studenten van Saxion en Universiteit Twente. Naast de studenten bestaat Solar Team Twente uit het sterke netwerk van innovatieve partners. Samen wordt topsport beoefend en een van de snelste zonneauto ter wereld gebouwd. Met de auto wordt deelgenomen aan de Bridgestone World Solar Challenge. Enerzijds met het doel om de race te winnen en anderzijds om aandacht te creëren voor de mogelijkheden van zonne-energie.