Solar Team Twente heeft vrijdag de nieuwe zonneauto gepresenteerd: de Red One. Met deze zonneauto gaat Solar Team Twente haar droom waarmaken: winst in oktober tijdens de Bridgestone World Solar Challenge in Australië. De onthulling vond plaats tijdens de drukbezochte eerste editie van het Out of the Box Festival op Vliegveld Twenthe.

Het Twentse solarteam werkte de laatste maanden letterlijk dag en nacht aan het ontwerp, tests en de bouw van de Red One, die in oktober de wereldtitel naar Twente moet halen.  Bij Fokker Aerostructures in Hoogeveen werd de body van de rode bolide gemaakt en deze week werd de laatste hand gelegd aan de coating. Het resultaat is verbluffend.

Red One
De 149 kilo wegende Red One is de eerste asymmetrische zonneauto van Solar Team Twente. Dit is voordelig voor de zoninkomsten. Er valt nu, in tegenstelling tot het voorgaande model, maar één keer per dag schaduw van de  cockpit op het paneel. Red One JérômeWassenaarMinder schaduw betekent meer inkomsten en meer inkomsten betekent een snellere race. De nieuwe auto heeft 5% meer energieinkomsten dan voorganger The RED Engine. De Red One gebruikt evenveel energie als de haardroger van teamleidster Irene van den Hof en de luchtweerstand is gelijk aan de zijspiegel van een Ford Transit.

De nieuwe zonneauto is gebouwd uit high tech materialen, zoals velgen van vliegtuigaluminium en een body van het carbonsoort TeXtreme van leverancier TenCate. De auto heeft een motorefficiëntie van 98% (ter vergelijking: een brandstofmotor heeft een rendement van 25%) en is niet alleen schoon, maar ook extreem zuinig. De extreem lichte en vuilafstotende toplaag van de coating van de Red One is hetzelfde als die van windmolens.

Vertrouwen in wereldtitel
“We hebben gekozen voor de naam Red One omdat we het rode, Twentse team zijn en natuurlijk voor die eerste plek gaan”, zegt teamleider Irene van den Hof. “In 2009 werden we 8e, in 2011 5e, in 2013 3e dus in 2015…“ Van den Hof heeft veel vertrouwen in de eindzege in Australië. “Tijdens de afgelopen twee edities lag de focus op zo laag mogelijke energie-uitgaven van de zonneauto, zoals de aerodynamica en rolweerstand. We verschenen in 2013 met de lichtste auto aan  de start. Nu richten we ons juist op de perfecte combi tussen inkomsten én uitgaven. Met alle kennis uit het verleden, weten we wat er voor nodig is om wereldkampioen te  worden.”

Primeur: Out of the Box Festival inclusief Zeepkistenrace Twente
De onthulling van de Red One vond plaats op de eerste editie van het Out of the Box Festival op evenementenlocatie Vliegveld Twenthe. Op dit festival waren bijzondere klassiekers, oldtimers, hybrides en elektrische auto’s te zien. Ook was er muziek, eettentjes, en picknicks en vond de eerste editie van de Zeepkistenrace Twente plaats. Meer dan twintig scholierenteams namen het met een eigen gebouwde zeepkist tegen elkaar tijdens de scholenklasse van deze zeepkistenrace. Dit vormde de afsluiting van het scholenproject dat Solar Team Twente en Green Team Twente in samenwerking met maxon motor benelux hebben opgezet.

Coureurs
Solar Team Twente maakte tevens de vier coureurs bekend. Lars van der Aa, Coen Hartjes, Timothy Teoh en Wouter Put besturen de Red One tijdens de 3.000 kilometer lange race door Australië. Een zware klus. In de Red One kan het wel 50˚C worden en de coureurs rijden vaak 4 uur achtereen. De coureurs worden in samenwerking met het Centrum voor Mens en Luchtvaart getraind onder extreme omstandigheden en in stressvolle situaties. Hier worden ook F16 piloten getraind.

Solar Team Twente
Solar Team Twente bestaat uit negentien studenten van Saxion en Universiteit Twente. Zij maken hun droom waar: het winnen van de Bridgestone World Solar Challenge in oktober 2015! Solar Team Twente doet mee in de Challengerklasse. De zonneauto’s in deze klasse zijn ontworpen op efficiëntie. De winnaar van de Challengerklasse is het team dat als eerste met de zonneauto de gehele route aflegt volgens de reglementen. Naast de studenten bestaat Solar Team Twente uit het sterke netwerk van meer dan honderd innovatieve partners. Samen wordt topsport beoefend en de snelste zonneauto gebouwd.

Red One JérômeWassenaar