EN | NL

Foto: Jerome Wassenaar

Solar Team Twente is erin geslaagd de koploper van de zonneautorace in Marokko in te halen. Na de derde etappe aan de rand van Sahara wist het team een verschil van 12 minuten goed te maken. De studenten uit Enschede hebben met nog twee etappes te gaan een voorsprong van 36 minuten op het team uit België.

Focus op de finish

Al aan het begin van de dag, net nadat de teams van start waren gegaan, haalde het Twentse team de toenmalige koploper in. Vlak daarna versnelde RED Horizon waarop de afstand tot het Belgische team steeds groter werd. Raceleider Thomas Jansink is positief gestemd, maar wijst er op dat de race nog niet bepaald is. “We hebben een fantastische dag achter de rug en daarom mogen we morgen als eerste starten. We blijven focus houden op de finish in Agadir over twee dagen en rekenen ons zeker nog niet rijk.”

Onverwachte weersomstandigheden

Judith Tel, strateeg van Solar Team Twente, vertelt dat het aan de begin van de dag nog onzeker was hoe de dag zou verlopen. “Het weer was slecht voorspelbaar en kon nog alle kanten op. Gisteravond onweerde en stormde het nog in het kamp, maar vandaag was het prachtig weer met volop zon.  We wisten dus nog niet op welke energie-inkomsten we konden rekenen. Dit is uiterst belangrijke informatie om de snelheid en race strategie  van de zonneauto vast te stellen,” aldus Tel. 

Nog twee dagen 

Morgen begint het team aan de één na laatste racedag. Het team durft nog niets uit te laten over wie er met de beker naar huis kan. “Er kan nog van alles gebeuren. We weten niet wat de concurrentie doet, en hoe vol bijvoorbeeld hun accu is. Het is zeker mogelijk dat het Belgische of Delftse team morgen een inhaalslag wil gaan maken. We houden focus en richten ons op onze eigen strategie,” vertelt Jansink. Morgen rijdt het team van de Sahara duinen in Merzouga naar Zagora, een etappe van 447 kilometer en 3000 hoogtemeters.

Foto: Jerome Wassenaar