Headerfoto door Martina Ketelaar

EN | NL

Solar Team Twente start zondag bij de Bridgestone World Solar Challenge vanaf de vijfde plek. Op het Hidden Valley circuit in Darwin zette het studententeam met zonneauto RED E bij de kwalificatie een rondetijd van 2:06 minuten neer. Het Twentse solarteam start daarmee als vijfde van de 27 teams in de challenger klasse van de Bridgestone World Solar Challenge.

 “The RED E is probably the world’s most efficient electric car on the face of the planet!”, zei Chris Selwood, voorzitter van de World Solar Challenge.

Het verloop

De teamleden stonden op zaterdag 12 oktober vroeg op het circuit in Darwin voor de laatste voorbereidingen voor de kwalificatie. De kwalificatie bepaalt de startpositie van de Bridgestone World Solar Challenge. Het solarteam kwalificeerde zich als vijfde. “Een heel mooie prestatie”, vertelt raceleider Annelies Dekker. “De auto is ontworpen om over de Stuart Highway te rijden; een lange rechte weg. Daardoor is het rijden op het circuit met veel bochten altijd een grote uitdaging. Veiligheid staat dan ook voorop tijdens de kwalificatie. De zonneauto moet namelijk nog ruim 3000 km mee. We zijn heel tevreden met deze startpositie!”

Eén kans

Coureur Evert van der Hoek reed de kwalificatie: “Afgelopen week heb ik de ronde al 12 keer gereden ter oefening, maar de kwalificatie zelf is anders. Je krijgt één kans om de ronde zo goed en snel mogelijk te rijden, terwijl andere teams, de organisatie en je hele eigen team meekijkt. Spannend, maar ook echt super gaaf! Het was fantastisch om alle teamleden langs de kant te zien juichen toen ik de ronde had gereden.” 

De teams kregen allemaal één kans om de snelste rondetijd neer te zetten. Het snelste team start morgen als eerste tijdens de Bridgestone World Solar Challenge. De rest van de teams volgt met steeds 30 seconden tussen vertrek. Nieuwkomer Green Lightning van het Top Dutch Solar Racing verrast met pole position, gevolgd door de zonneauto’s van Aachen en Kogakuin. De derde Nederlandse deelnemer, de Nuna van het Vattenfall Solar Team, start vanaf plek acht. De volledige startlijst vind je op de site van de Challenge.

Foto gemaakt door Jérôme Wassenaar

Meest efficiënte auto

In Australië wordt met grote interesse uitgekeken naar de prestaties van RED E. Evenementorganisator Chris Selwood van de Bridgestone World Solar Challenge noemde de zonneauto van het Twentse team mogelijk de meest efficiënte elektrische auto ter wereld. Ter vergelijking: zonneauto RED E is vier keer zo efficiënt als een Tesla Model 3. 

Bridgestone World Solar Challenge

Op 13 oktober 2019 staat Solar Team Twente aan de start van de Bridgestone World Solar Challenge, de prestigieuze race voor auto’s die rijden op zonne-energie. Samen met meer dan veertig andere internationale deelnemers rijdt het Twentse solarteam ruim 3000 kilometer dwars door de outback van Australië met zonneauto RED E. De challenge kent drie verschillende klassen. Solar Team Twente doet mee in de Challenger Class, de Formule 1 klasse voor zonneauto’s. Het Twentse solarteam is tijdens de race live te volgen via social media. 

Solar Team Twente

Solar Team Twente bestaat uit 19 studenten van Hogeschool Saxion en Universiteit Twente. Naast de studenten bestaat het solarteam uit het sterke netwerk van meer dan 150 partners. Samen beoefent het solarteam topsport en bouwen zij de meest efficiënte zonneauto ter wereld. Het team gelooft in het motto “Challenge triggers innovation”. Daarom neemt Solar Team Twente deel aan de Bridgestone World Solar Challenge. Enerzijds met het doel om de race te winnen en anderzijds om aandacht te creëren voor de mogelijkheden van zonne-energie.