Foto door Bram Berkien

EN | NL

Deelen – Het solarteam Twente is dit weekend op Vliegveld Deelen om zich met RED Horizon voor te bereiden op de Solar Challenge Marokko: het alternatieve kampioenschap voor zonneauto’s. Vanaf 25 oktober racen de studenten 2500 kilometer door de Sahara.

 

Anders dan anders

De tweejaarlijkse racesimulatie waarin het solarteam zich klaar maakt voor de race is dit jaar anders dan anders. Waar het team zich voorheen voorbereidde op een race in Australië, bereiden de studenten zich dit maal voor op de Marokkaanse race  met andere reglementen en omstandigheden.  “De race werkt dit jaar met etappes in plaats van vaste racetijden, bovendien zal de zonneauto hoogtemeters van 1900 meter moeten trotseren” aldus teamleider Colin van Laar.

Van technische defecten tot overstekende kamelen

Tijdens de simulatie staat veiligheid en efficiëntie voorop. De organisatie van de simulatie, bestaande uit oud-team leden, haalt alles uit de kast. “We houden rekening met alle scenario’s. Hoe garandeer je veiligheid wanneer de zonneauto een technisch defect heeft? En wat doe je als er bijvoorbeeld een kameel op de weg loopt vlak voor je zonneauto?” aldus Tom Kooyman, hoofd van de organisatie.

Steile leercurve

Na de eerste dag van de simulatie is het team tevreden. “De racesimulatie is een weekend waarin leren centraal staat. De dag verliep zeker niet vlekkeloos, maar het team heeft een steile leercurve en dat is het belangrijkste!” vertelt raceleider Thomas Jansink. “De tweede dag ging een stuk beter. We lieten een grote verbetering zien ten opzichte van de eerste dag, waardoor ik zeker weet dat we voor de overwinning gaan in Marokko!”