Solar Team Twente vertrok afgelopen maandag naar Australië. Negentien teamleden maakten de lange vlucht. Vijftien daarvan vlogen naar Darwin, de overige leden zetten koers richting Adelaide. Het team is anderhalve maand van tevoren aanwezig om zich voor te bereiden op de Bridgestone World Solar Challenge, het wereldkampioenschap voor zonneauto’s. Het WK voor zonneauto’s zal gerreden worden van 22 oktober tot 27 oktober.

De vijftien teamleden die zich momenteel in Darwin bevinden, hebben zich inmiddels gevestigd in een hostel. “De vlucht was heel intens. Het team heeft tot het laatste moment in Nederland doorgewerkt, dus dan voel je zo’n vlucht wel,” aldus Daan van Haren. De auto is nu ook aangekomen in Australië en arriveert volgende week bij het team in Darwin. “We zijn blij verrast dat de auto de keuring in één keer heeft doorstaan. Die is momenteel onderweg van Adelaide naar Darwin.”

Hier verzamelen de teamleden in terminal 3 en nemen zij afscheid van de familie en vrienden! Fotograaf: Krista van den Akker

Adelaide

Vier teamleden reisden door naar Adelaide, een grote stad in het zuiden van Australië. Hier regelen ze de auto’s die later in het konvooi voor het zonneteam uit zullen rijden. Tijdens de reis naar Darwin voert dit viertal de ‘trip-up’ uit, waarbij ze stoppen bij de controleposten die de zonneauto passeert. Nu ze ruim van tevoren aankomen, is er genoeg tijd om de strategie te bedenken voor deze verplichte pauzes.

Het team tijdens de tussenstop op Bali. Fotograaf: Daan van Haren

Voorbereidingen

Het grootste deel van het team heeft de eerste dagen in Australië goed doorgebracht. “We kijken onze ogen uit in Darwin. Het is bijzonder om in een andere wereld te zijn.” Het team zit echter niet stil. “Onze coureurs zijn al druk bezig met trainen. Ze zwemmen en lopen hard. Verder zijn wij alles aan het voorbereiden om volgende week te schitteren wanneer het team volle dagen gaat draaien.”.

Universiteit Darwin

Solar Team Twente kan tijdens haar verblijf gebruikmaken van een locatie op de Charles Darwin University. “Toen we aankwamen, bleek een termietenkolonie zich te hebben gevestigd in onze opslagbox bij de tenten en andere spullen. Een groot deel, waaronder de tenten moest worden weggegooid, maar gelukkig hebben we de tenten kunnen vervangen.” In de universiteit leggen ze de laatste hand aan de zonneauto.

Opslagbox blijkt volledig aangevreten door termieten bij heropenen na 4 jaar afwezigheid in Australië.

Auteur: Julian Vriend, 1Twente