Solar Team Twente is weer een plek gestegen en staat op de derde plek in de Bridgestone World Solar Challenge. Het team was in een spannende strijd verwikkeld met het Western Sydney Solar Team en het University of Michigan Solar Car Team en bleef ze uiteindelijk allebei voor.

“Na de ongekende inhaalslag van gisteren zitten we nu weer tussen de beste solarteams ter wereld“, vertelt Teamleider Olivier Berghuis. Het team reed vandaag een nek-aan-nek race met het topteam uit Michigan. “Vanochtend om half elf werden we ingehaald door Michigan. Door het snelle handelen van onze coureur tijdens de eerste controlestop konden wij vlak voor het team uit Michigan vertrekken en behaalden wij de derde positie“, vertelt Berghuis. Solar Team Twente haalde eerder op de ochtend al het Western Sydney Solar Team in.

Positie

Het Twentse team ligt op dit moment 23 minuten achter op koploper Nuon Solarteam. “Wij gaan er alles aan doen om de koppositie te veroveren en maken ons klaar voor de laatste drie dagen in de race. Met nog ongeveer 1800 kilometer en twee zonneauto’s voor ons moet dit mogelijk zijn”, vertelt Strateeg Jeroen Minnema.

Onbegrijpelijk

Er is ook minder goed nieuws voor Solar Team Twente. Het krijgt mogelijk een tijdstraf opgelegd. Het team is hierover in gesprek met de organisatie van Bridgestone World Solar Challenge. Reden voor de eventuele tijdstraf is het gebruik van een wit kleed onder de auto tijdens stops op de eerste racedag. Het team vindt een mogelijke tijdstraf onbegrijpelijk. “We hebben tijdens de technische keuring gevraagd of we het kleed mochten gebruiken en dat was het geval. Op basis van beelden van de race van gisteren overweegt de organisatie alsnog om ons een tijdstraf op te leggen. In onze ogen is dat onterecht omdat we toestemming hadden”, aldus Olivier Berghuis. “Vanmorgen om zeven uur is ons gemeld dat het kleed niet meer toegestaan was en hebben we het ook niet meer gebruikt.”

Bridgestone World Solar Challenge

Afgelopen zondag ging de Bridgestone World Solar Challenge van start, dé prestigieuze race voor auto’s die rijden op zonne-energie. Samen met meer dan vijftig andere internationale deelnemers rijdt Solar Team Twente met de zonneauto 3000 kilometer dwars door de outback van Australië. De race kent vier verschillende klassen. Het Twentse Solarteam doet mee met de Challenger Class, de Formule 1 klasse voor zonneauto’s.

Solar Team Twente

Solar Team Twente bestaat uit negentien studenten van Saxion en Universiteit Twente. Zij zijn in Australië met maar een doel: het winnen van de Bridgestone World Solar Challenge in oktober 2017. Naast de studenten bestaat Solar Team Twente uit het sterke netwerk van innovatieve partners.

NOS/VPRO

Dit jaar wordt het Twentse studententeam samen met de andere twee Nederlandse teams op de voet gevolgd door de VPRO en de NOS. Van 7 tot en met 14 oktober is het team elke dag te zien op NPO1 tijdens het programma “Oranje Boven, Down Under”. Het programma wordt vandaag uitgezonden om 15.30, 20.25 en 00.30 uur.

Foto’s

Bekijk de foto’s in het Flickr-album. Overnemen mag, uiteraard met vermelding van de fotograaf.

Headerfoto: Patrick Ooms