Na een jaar lang keihard werken begint zondag eindelijk de Bridgestone World Solar Challenge. Met onze RED Engine zijn wij ervan overtuigd een geweldige race te rijden en de winst naar Twente te kunnen halen. Vlak voor de race willen we graag iedereen bedanken die dit hele project mogelijk hebben gemaakt. Zonder het collectief van maarliefst 156 partners was dit niet mogelijk geweest.

Terugblik

In september zijn we begonnen met het aerodynamisch ontwerp van The RED Engine. Om de theoretische waarde te verifiëren hebben we in december gebruik mogen maken van de windtunnel van DNW in Marknesse. Mede door deze test hebben we de luchtweerstand van de zonneauto weten te reduceren ten opzichte van voorgaande edities, en dit met een extra wiel!

DNW

Na deze ontwerpfase begon de bouw. Het NLR is hierbij een belangrijke schakel geweest bij het produceren van de ribstructuur. Deze ruggengraat van de zonneauto is gebouwd bij het NLR met de hulp van de medewerkers hier. Licht van gewicht en toch erg sterk, een mooie lucht- en ruimtevaartkoppeling tussen het NLR en Solar Team Twente.

NLRDe koppeling met de luchtvaart gaat verder. Bij partner Fokker in Hoogeveen hebben onze teamleden lange tijd mogen werken en gebruik mogen maken van alle faciliteiten om de buitenschil van The RED Engine te produceren. De ondersteuning en technische kennis van de medewerkers van Fokker heeft het team als erg nuttig ervaren.

Fokker

De hele bouw van de zonneauto is niet mogelijk zonder het gebruik van het composietmateriaal. Koninklijke TenCate heeft Solar Team Twente voorzien van TenCate Thermo-Lite. Dit innovatieve composiet materiaal heeft ervoor gezorgd dat onze RED Engine de lichtste zonneauto van de topteams is met een gewicht van maar 139 kilogram. Ook heeft TenCate prachtige rode overalls beschikbaar gesteld voor de 16 RED Engineers.

TenCate

Als student zijnde is het geweldig om onderdeel van dit project te kunnen zijn en de race in Australië mee te mogen maken. Fijn is dat we daarbij vaak voor meerdere jaren door partners gesteund worden. Zo ook door DEMCON waarmee we onze motor ontwikkelden. Met deze motor zijn de laatste efficiëntietesten afgerond en kunnen we zondag aan de race beginnen. Omdat Solar Team Twente het belangrijk vindt dat ook kinderen gestimuleerd worden de techniek in te gaan is in samenwerking met Regio Twente de LEGO Solar Race in het leven geroepen. Op 30 basisscholen zijn door jonge RED Engineers zonneauto’s van LEGO gebouwd. Zaterdag 5 oktober doen deze auto’s mee aan de LEGO Solar Race Twente, de World Solar Challenge in het klein. Wij kijken er naar uit om zaterdag meer dan 600 kinderen in rode overalls met hun eigen zonneauto te zien!

Lego glanerbrugsolar challenge ©foto eric brinkhorstPartners die het team al meerdere jaren steunen zijn Aeronamic en ASML. Twee hightech bedrijven die het ondernemerschap van studenten stimuleren en ook jonge technici enthousiast maken. ASML deed dat ondere door mee te doen in aflevering 5 van het RED Engineers Jeugdjournaal en door de zonneauto 21Connect te tonen op het Night of the Nerds evenement in juni.

ASML

Van de teamleden van Solar Team Twente 2011 heeft na het project maarliefst 12,5% een stage of afstudeeropdracht bij Aeronamic gedaan, iets waar we dit jaar uiteraard weer naar streven. Jens vertelde afgelopen jaar al eens over hoe zijn ervaringen van Solar Team Twente van pas kwamen in zijn tijd bij Aeronamic.

AeronamicEen zonneauto bouwen doen we al jaren lang met de ondersteuning vanuit het Saxion, de Universiteit Twente en Thales. Zij vormen voor Solar Team Twente de basis en faciliteren op veel verschillende gebieden. De enorme werkplaats bij Thales wordt door het team in Australië gemist, de ruimte is hier een stuk beperkter dan in Hengelo!

ThalesNaast de hierboven uitgelichte partners willen we natuurlijk ook al onze andere partners bedanken voor hun steun. Zonder hen waren we nooit gekomen waar we nu staan: Vlak voor de startlijn van de World Solar Challenge 2013!

Veel van bovenstaande foto’s zijn gemaakt door Joost van Baars, evenals de foto’s die tijdens de race verschijnen.