Header photo by Martina Ketelaar

EN | NL

Na de eerste racedag ligt Solar Team Twente op de eerste positie. Op zondag 13 oktober ging de Bridgestone World Solar Challenge van start. Solar Team Twente startte als vijfde, maar wist in de eerste anderhalf uur alle teams in te halen. De rest van de dag bleef het team op deze plek rijden.

Take on the Dutch
Na de eerste racedag kleurt de top drie oranje, met op de derde plaats Top Dutch Solar Racing uit Groningen, op de tweede plaats Vattenfal Solar Team uit Delft en Solar Team Twente op de eerste plek. Het solarteam uit Twente startte als vijfde na de kwalificatie van zaterdag, maar wist in de eerste minuten al twee teams in de halen. “De eerste inhaalacties verliepen erg soepel,” vertelde coureur Hidde de Vries. “We reden toen nog in de stad en de verschillen tussen de teams waren nog erg klein. Na ongeveer twintig minuten haalden we ook onze collega’s uit Groningen in die als eerste mochten starten.”

Eerste plaats
Agoria Solar Team uit België reed snel na de start voorop. Na een uur kwam de koploper echter weer in zicht voor Solar Team Twente. “Het inhalen van Agoria Solar Team was enerzijds heel gaaf en anderzijds ook stressvol,” vertelt Hidde. “Tijdens het inhalen kwam een tegenliggende roadtrain voorbij. Roadtrains zijn vrachtwagens met soms wel vier aanhangers. Dat voel je goed in de kleine zonneauto. Ik moest dus zowel letten op het veilig inhalen van het team als het veilig passeren van de roadtrain. Toen de actie succesvol was verlopen en ik besefte dat we eerste lagen, voelde dat echt geweldig.”

Bosbranden
De rest van de dag verliep erg succesvol. De zon scheen volop tijdens de eerste racedag en het Twentse solarteam bleef op de eerste plaats rijden. Wel kwam het team een aantal bosbranden tegen onderweg. “Tot nu toe hebben we gelukkig geen last gehad van de branden of van de rook. Ik verwacht dat alle konvooiauto’s langs de branden komen vandaag en dat de branden geen invloed hebben op het verloop van de race” aldus raceleider Annelies Dekker.

Foto Martina Ketelaar

Bridgestone World Solar Challenge
Op 13 oktober 2019 staat Solar Team Twente aan de start van de Bridgestone World Solar Challenge, de prestigieuze race voor auto’s die rijden op zonne-energie. Samen met meer dan veertig andere internationale deelnemers rijdt het Twentse solarteam ruim 3000 kilometer dwars door de outback van Australië met zonneauto RED E. De challenge kent drie verschillende klassen. Solar Team Twente doet mee in de Challenger Class, de Formule 1 klasse voor zonneauto’s. Het Twentse solarteam is tijdens de race live te volgen via social media.

Solar Team Twente
Solar Team Twente bestaat uit 19 studenten van Hogeschool Saxion en Universiteit Twente. Naast de studenten bestaat het solarteam uit het sterke netwerk van meer dan 150 partners. Samen beoefent het solarteam topsport en bouwen zij de meest efficiënte zonneauto ter wereld. Het team gelooft in het motto “Challenge triggers innovation”. Daarom neemt Solar Team Twente deel aan de Bridgestone World Solar Challenge. Enerzijds met het doel om de race te winnen en anderzijds om aandacht te creëren voor de mogelijkheden van zonne-energie.

Noot voor de redactie
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Olivier Berghuis, woordvoerder voor Solar Team Twente: te bereiken op +31 6 50876645 of via o.berghuis@solarteam.nl