Zaterdag 30 mei hebben scholieren van het Canisius Scholengemeenschap Tubbergen en OBS ‘t Schöppert tijdens een speciale bouwdag bij Maker Festival Twente gewerkt aan hun eigen zeepkist voor Zeepkistenrace Twente. Groepjes scholieren kregen een onderstel van een zeepkist en gingen zelf aan de slag met de buitenschil. Met verschillende materialen zoals bouwplaten, verf en karton kleedden de scholieren de zeepkisten mooi aan. Na een middagje klussen reden de scholieren met de gevaartes al door de hallen van het gebouw; een goed vooruitzicht voor de daadwerkelijke zeepkistenrace op 26 juni. 

Selfmade - ROC van Twente (1)Op vrijdag 26 juni vindt het ‘Out of the Box Festival’ plaats bij het Vliegveld Twenthe, georganiseerd door Solar Team Twente. Tijdens het festival roetsjen de scholieren met de zeepkisten over De Strip tijdens ‘Zeepkistenrace Twente’. Dit is een gezamenlijk initiatief van Solar Team Twente, Green Team Twente en maxon motor benelux. Leerlingen van het basisonderwijs (bovenbouw) en het voortgezet onderwijs (onderbouw) racen tegen elkaar in hun eigen zeepkisten. Alle deelnemers kregen hetzelfde onderstel, zodat alle deelnemers gelijke kansen hebben. De onderstellen zijn gemaakt door studenten van het ROC van Twente. De bovenkappen van deze zeepkisten zijn ontworpen door de leerlingen zelf.

Zeepkisten

In totaal zijn er 25 onderstellen voor zeepkisten gebouwd door studenten van het ROC van Twente. Drie studenten van de Entreeopleiding ‘Assistent bouwen, wonen en onderhoud’ waren verantwoordelijk voor het houtgedeelte (bodemplaat, stuurtje en zitje) van het onderstel van de zeepkist. Leuk om te weten is dat deze studenten ook voor Solar Team Twente de werkruimtes in de werkplaats op Vliegveld Twenthe hebben gebouwd. Drie andere studenten van de metaalopleiding waren verantwoordelijk voor het metaalgedeelte (de as met wielen) van het onderstel van de zeepkist.

Van concept naar ontwerp tot uiteindelijk product

Selfmade - ROC van Twente (6)De zeepkistenrace is een onderdeel van een groter lespakket. Met behulp van speciaal ontwikkelde tools worden de scholieren voorbereid om de beste zeepkist te ontwerpen en bouwen. Zo worden de scholieren uitgedaagd om duurzaam te denken, maar ook om te onderzoeken welk (aerodynamisch) design het meest geschikt is voor de race.

Out of the Box Festival
Vrijdag 26 juni organiseert Solar Team Twente het ‘Out of the Box Festival’. Evenementenlocatie Vliegveld Twenthe opent haar deuren voor alle jonge en oude autoliefhebbers, snelheidsduivels en levensgenieters. Er zal veel te zien zijn op het gebied van moderne automobiliteit, maar ook vervoermiddelen uit de afgelopen eeuw. Op het terrein worden allerlei bijzondere klassiekers, oldtimers, hybrides en elektrische auto’s opgesteld. Maar er is meer: de Bowtie Pandas treden op, er kan gepicknickt worden en de echte snelheidsduivels kunnen de schans bedwingen en meedoen aan de zeepkistenrace! Hoogtepunt van de middag is de onthulling van de nieuwe zonneauto van Solar Team Twente. Meer informatie is te vinden op: www.solarteamtwente.nl/ootb.

Selfmade - ROC van Twente (5)Selfmade - ROC van Twente (4) Selfmade - ROC van Twente (3) Selfmade - ROC van Twente (2)

Foto’s: Jolijn Nijhuis – Selfmade van ROC van Twente.