EN | NL

Solar Team Twente heeft nog altijd volste vertrouwen in topklassering

De schade aan zonneauto RED E van Solar Team Twente blijkt mee te vallen. Het verlies aan energie-inkomsten van het zonnepaneel is minimaal en een stuk minder groot dan gevreesd werd. Het team heeft nog altijd het volste vertrouwen in een topklassering tijdens de Bridgestone World Solar Challenge in Australië, die op 13 oktober start.

Deze week werd bekend dat zonneauto RED E van Solar Team Twente vlak voor de start van de Bridgestone World Solar Challenge in Australië beschadigd is geraakt. Het zonnepaneel, of eigenlijk het laminaat dat daar overheen ligt, vertoont beschadigingen. Een grote tegenslag voor de studenten, die de afgelopen anderhalf jaar keihard werkten aan het ontwerpen en bouwen van deze zonneauto.

Scherpe designkeuzes

Het ontwerp van zonneauto RED E is een ontwerp op het scherpst van de snede. RED E is een technisch hoogstandje geworden en om dat voor elkaar te krijgen heeft het team bewust ontwerprisico’s durven nemen. Solar Team Twente is ervan overtuigd dat het nemen van risico’s tot op zekere hoogte nodig is om bij de absolute wereldtop te horen. Tijdens het ontwerpen is er voor gekozen om de verliezen van het paneel te minimaliseren. Hierdoor zijn bewust bepaalde maatregelen achterwege gelaten die dit mogelijk hadden kunnen voorkomen.

Gevolgen

De schade is te overzien, maar is desondanks van invloed op het resultaat tijdens de race. Het hele zonnepaneel functioneert nog uitstekend, slechts een klein deel ervan (2%) is licht, maar blijvend beschadigd door brandplekken. Bovendien heeft de beschadiging alleen effect (-1%) op de energie-inkomsten van het paneel wanneer de zon heel laag aan de hemel staat. Het team heeft voldoende tijd ervoor te zorgen dat een dergelijke beschadiging niet nogmaals ontstaat tijdens de race. Er zijn maatregelen getroffen.

Vertrouwen

De spirit binnen het team is nog altijd goed. De studenten beseffen dat ze zo kort voor de race moesten zoeken naar oplossingen en niet naar de dingen die ze wellicht hadden kunnen doen om dit voorval te voorkomen. Het team laat zich ondanks de tegenslag niet kennen en heeft vertrouwen in de zonneauto. Op zondag 13 oktober verschijnt Solar Team Twente vol goede moed aan de start van de Bridgestone World Solar Challenge 2019.

Bridgestone World Solar Challenge

Op 13 oktober 2019 staat Solar Team Twente aan de start van de Bridgestone World Solar Challenge, de prestigieuze race voor auto’s die rijden op zonne-energie. Samen met meer dan vijftig andere internationale deelnemers rijdt het Twentse solarteam ruim 3000 kilometer dwars door de outback van Australië met zonneauto RED E. De challenge kent drie verschillende klassen. Solar Team Twente doet mee in de Challenger Class, de Formule 1 klasse voor zonneauto’s.

Solar Team Twente

Solar Team Twente bestaat uit 19 studenten van Saxion en Universiteit Twente. Naast de studenten bestaat het solarteam uit het sterke netwerk van meer dan 150 partners. Samen beoefent het solarteam topsport en bouwen zij de meest efficiënte zonneauto ter wereld. Het team gelooft in het motto “Challenge triggers innovation”. Daarom neemt Solar Team Twente deel aan de Bridgestone World Solar Challenge. Enerzijds met het doel om de race te winnen en anderzijds om aandacht te creëren voor de mogelijkheden van zonne-energie.

____________________________________________________________________________________________________________________

Noot voor de redactie
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Olivier Berghuis, teamleider van Solar Team Twente: te bereiken op +31 6 50876645 of via o.berghuis@solarteam.nl