EN|NL

Bij Saxion Hogeschool staat samenwerking tussen verschillende nationaliteiten deze week centraal tijdens de International Project Week. Tijdens deze week werken studenten van Saxion aan projecten die zijn aangedragen door verschillende opdrachtgevers. Acht groepen studenten werken aan opdrachten voor Solar Team Twente.

Find ways where society is calling technology
De projectweek werd op maandag afgetrapt met een presentatie van André Kuipers in het Wilmink Theater te Enschede. André Kuipers sprak over zijn ervaringen op het gebied van samenwerking tussen verschillende nationaliteiten. “Find ways where society is calling technology,” gaf Kuipers aan. Dit is exact wat Saxion voor ogen heeft met deze projectweek; het samenbrengen van samenleving en technologie, door studenten met verschillende nationaliteiten te laten werken aan cases vanuit bedrijven.

Front-end: veilig en duidelijk
Onze strateeg Marijn Kalter, verantwoordelijk voor de race strategie in Australië, begeleidt vier groepen met in totaal twintig studenten. Om een goede en veilige race te kunnen rijden in Australië, is het belangrijk dat wij alle data van de auto kunnen inzien en gebruiken. Deze data wordt simpel gezegd; verstuurd, uitgepakt en weergegeven op een ‘front-end’. Deze front-end moet duidelijk en overzichtelijk zijn, zodat wij tijdens de race alles tegelijk in de gaten kunnen houden. “De studenten houden zich deze week bezig met het herontwerpen van de front-end. Hierbij hebben wij hen gevraagd vooral te letten op overzichtelijkheid en aanpasbaarheid. Wij zijn heel benieuwd wat de studenten aanstaande vrijdag aan ons gaan presenteren!” vertelt Marijn.

Modelleren kan je leren
Elektrotechnicus Rob Kräwinkel begeleidt de andere vier groepen. Zijn opdracht gaat over het simuleren van een zonnepaneel. Voor de race in Australië is het belangrijk om te weten hoe goed het zonnepaneel zal gaan presteren, voordat deze gebouwd wordt. Door een model van het zonnepaneel te simuleren kunnen er aanpassingen gedaan worden in het ontwerp, zonder iets te hoeven bouwen. Voor een goed model zijn verschillende soorten data van belang, zoals weerdata en data over de zon. De opdracht voor de studenten is het opzetten van dit model. Hoe meer parameters zij over de auto en het weer weten toe te voegen, hoe accurater de uitkomst van het model zal zijn. Volgens Rob is het alleen maar goed dat er zoveel groepen voor de opdracht hebben gekozen: “Door zoveel studenten aan dezelfde opdracht te laten werken, krijgen we veel verschillende inzichten vanuit verschillende hoeken. Deze verschillende invalshoeken zullen wij meenemen in het uiteindelijke model. De kans is namelijk groot dat er tussen deze vele en verschillende inzichten, betere uitkomsten en oplossingen worden gevonden!”

Vernieuwende resultaten
Aan het einde van de projectweek, vrijdag 8 februari, presenteren de groepen hun projecten. Benieuwd naar de resultaten van onze groepen? Houd onze website en social media kanalen goed in de gaten aanstaande vrijdag!