De ribstructuur van Red One is een belangrijk onderdeel van de zonneauto, het is de basis van de auto en zorgt voor stijfheid. De vorm van de ribben moet precies aansluiten op de body. De ribben maken de body vormvast, zodat de zonneauto stijf en aerodynamisch blijft.

Carbon verspanen, een vak apart
MME TechnologyMME Technology’s expertise is ingeschakeld om te ribben te verspanen. Er zijn maar weinig bedrijven die carbon verspanen. Het vraagt namelijk om speciale machines; carbon is zeer hard en moeilijker te frezen dan bijvoorbeeld aluminium. Speciale afzuiging is nodig omdat carbonstof elektrisch geladen is. Het stof kan eventueel kortsluiting veroorzaken in elektrische apparatuur.

waterstraalsnijdenCombinatie waterstraalsnijden en verspanen
Seine Metaal heeft de contouren en grovere vormen van de carbonplaten bewerkt met een waterstraalsnijder. Waterstraalsnijden gaat sneller dan carbon verspanen. Waterstraalsnijden leent zich uitstekend voor de grovere vormen en contouren. De precieze en gedetailleerde bewerkingen volgt met het verspanen bij MME Technology. Door deze samenwerking was het mogelijk om de ribben snel te produceren.

Functie van de ribben
waterstraalsnijdenDe ribben van de zonneauto hebben twee functies: de aerodynamische vorm behouden en zwaar belaste onderdelen ondersteunen. Een rib is opgebouwd uit een aantal lagen carbon en schuim, een zogeheten sandwich structuur. Een grote plaat is het begin van een rib, hieruit wordt de gewenste vorm gehaald. Hierop komt schuim en daarop weer een carbonplaat. Uiteindelijk vormen deze lagen met elkaar een rib. Een lichte maar robuuste samenstelling, wat perfect past binnen het eisenpakket van het solarteam.

Ribben en aerodymica
Gijs en Mark (structureel ontwerp) hebben de ribben van de zonneauto ontworpen. Deelteams Aerodynamica en Structureel Ontwerp moesten nauw samenwerken: de buitenschil en de ribben moeten namelijk  precies op elkaar aansluiten. Hierbij kunnen millimeters het verschil maken. Teveel spanning tussen de ribben en buitenschil zorgt ervoor dat de body bolt. Bij te weinig spanning wordt de body niet genoeg ondersteund.