Vandaag, zondag 12 oktober, was de tweede dag van de iLumen European Solar Challenge. Op de zaterdag hadden de long run, de short run en de presentatie al plaats gevonden, waarmee punten voor het klassement waren verdiend. Vandaag was het tijd voor de laatste ronde, de Knock Out Chicane.

Iets voor tien uur werd The RED Engine uit de pitbox gereden. Toen we het circuit op wilden rijden, merkte Wouter, de coureur van deze ronde, op dat de zonnewagen later reageerde op aansporingen dan gebruikelijk. Er moest snel gehandeld worden en na kort onderhoud kon The RED Engine het circuit op. We hadden drie pogingen die meetelden voor de kwalificatie van de Knock Out Chicane. Eén zonnewagen zou afvallen bij de kwalificatie. Wij kwamen de eerste ronde goed door. Vervolgens werden de zes overgebleven teams in twee groepen verdeeld. De snelste twee teams zouden doorgaan naar de volgende ronde en tegen elkaar racen om een plekje in de finale te verdienen.

Support Solar Team Twente

Het was ontzettend spannend en aanwezige vrienden en familie, leefden enthousiast met ons mee. We zijn tot de halve finale gekomen. Hier legden we het af tegen het Turkse solarteam. Uiteindelijk hebben we van de troostfinale een ereronde gemaakt. The RED Engine was door onze coureur tot het randje gepusht en de zonnewagen kon in de troostfinale niet op tegen de zonnewagen van Bochum, die thuis hoort in de Cruiser-klasse. We hebben de vierde plek behaald tijdens de Knock Out Chicane en daar mogen we trots op zijn.

Na de Knock Out Chicane was het tijd voor de winnerparade. Alle teams reden nog twee ererondes over het circuit van Zolder met de zonnewagens in een rijtje. Vol trots reed The RED Engine over het circuit van Zolder waar hij zijn laatste rondes heeft afgelegd. “Nu mag The RED Engine met pensioen. Hij heeft zijn dienst bewezen”, merkte Erik Krämer op, een oud-teamlid die mee was ter ondersteuning.

Winnersparade The RED Engine

Uiteindelijk zijn we zesde geworden bij de iLumen European Solar Challenge. Niet het resultaat waar we op hadden gehoopt, maar we hebben ontzettend veel geleerd en goede ervaringen opgedaan. We zijn een sterker team geworden en weten goed hoe we het beste uit de samenwerking kunnen halen. We kunnen dit allemaal meenemen naar oktober 2015 tijdens de World Solar Challenge in Australië, waar onze specialiteit ligt.

We willen de oud-teamleden, Erik Krämer en Elmar Peters, bedanken voor hun inzet en hulp tijdens de iLumen European Solar Challenge. Daarnaast hebben we veel gehad aan het enthousiasme van familie en vrienden op zondag en de aanwezigen van stichting Solar Team Twente die op de zaterdag in Zolder waren om ons aan te moedigen. Door al het enthousiasme zijn wel zelf nog meer gedreven om in oktober 2015 een topprestatie neer te zetten in Australië!

Teamfoto_Jerome_WassenaarFoto’s: Jerome Wassenaar en Solar Team Twente