De tweede simulatiedag zit erop! Er zijn verschillende scenario’s geoefend om zo goed mogelijk voorbereid te zijn op de World Solar Challenge.

Voor zonsopgang was het team uit de veren om het paneel van The RED Engine op te stellen. Dit stond bij zonsopkomst klaar om zo veel mogelijk zonne-energie op te vangen. Snel en gestructureerd werd het kamp afgebroken en de zonneauto klaargemaakt. Om kwart voor 8 stond het racekonvooi klaar voor vertrek, zodat er om 8 uur stipt aan de eerste officiële racedag kon worden begonnen.

Voor de eerste controlstop werd een bandenwissel uitgevoerd. Deze is snel en volgens protocol verlopen, binnen afzienbare tijd hebben we daardoor de race kunnen vervolgen. Deze snelle hervatting zorgde ervoor dat we binnen een uur zowel het (gesimuleerde) Belgische team als het team uit Michigan hebben kunnen inhalen.

Om 10:26 uur kwamen we aan bij de eerste van de twee controlstops van vandaag. Tijdens een controlstop moet elk team verplicht een half uur stilstaan. Hier is er de mogelijkheid om de zonneauto technisch te controleren, de coureur te wisselen en ondertussen het zonnepaneel bij te laden.

Het vervolg van de dag bestond uit het simuleren van verschillende bijzondere situaties. Voorbeelden zijn kangoeroes die, dood of levend, van de weg verwijderd moesten worden, wegwerkzaamheden en omleidingen. Zelfs een echte roadtrain werd geregeld om ook het tegemoet komen van deze grote voertuigen te kunnen oefenen. “Scout aan racekonvooi, roadtrain op kilometer 92,6” klonk het luid over intercom.

De racesimulatie, die door oud-teamleden is georganiseerd, wordt ook door de media en onze partners gevolgd. Zo was er vanmiddag een mediateam van de Koninklijke Luchtmacht om beeldmateriaal te maken.

Uiteindelijk hebben we vandaag een behoorlijke afstand af kunnen leggen. “Het was erg zonnig weer, de omstandigheden waren gunstiger dan verwacht. Ondanks de stops om service te verlenen aan de zonneauto hebben we voldoende energie in de accu om morgen onze laatste racedag te rijden en ruimschoots als eerste over de finish te komen van de Twentse Solar Challenge!”, aldus strateeg Antoni.

Service Stop Racesimulatie Solar Team Twente