Je werkt anderhalf jaar naar dat ene moment in Australië, waarbij je alles opgeeft om dat ene doel te bereiken: de snelste zonneauto ter wereld bouwen. Maar wat gebeurt er als de race is afgelopen? We spraken met duizendpoot Maarten van Poppelen, secretaris, logistiek en financiën.

De race is inmiddels een jaar geleden. Hoe kijk je terug op de race?

“Super vet! Je werkt er anderhalf jaar naar toe, je doet er alles aan om de beste auto te bouwen en alles goed te regelen. Je bent heel druk met de voorbereiding en je krijgt heel veel mee van oud teamleden die al een keer mee hebben gedaan. Maar als je de race dan gereden hebt dan begrijp je pas écht wat de race inhoudt en waarvoor je het allemaal gedaan hebt. De race is hét hoogtepunt.”

Wat is volgens jou de kracht geweest van team 2015?

“We waren echt een team, we deden veel voor elkaar en iedereen was heel betrokken . Na een tijdje werkten we bizar efficiënt. Je hoefde maar één woord te zeggen om een heel verhaal uit te leggen. Dat zijn wel hele mooie dingen.”

Hoe is het verder gegaan na het solarteam? Je was klaar en toen?

“Na de evaluatie begint de sollicitatieprocedure. Dat is een hele nieuwe fase in het project. Dat is erg gaaf! Dan zit je ineens aan de andere kant van de tafel. Vervolgens is het de beurt aan het nieuwe team en krijg je weer een nieuwe fase met inwerken en overdragen. Na een tijdje gaat die overdracht over in coachen, waar ik zelf ook weer van leer.”

Wat heeft het solarteam jou gebracht?

“Veel! Persoonlijke ontwikkeling, je leert jezelf veel beter kennen, je ontwikkelt heel veel skills. Niet alleen op het gebied van financiën en logistiek, maar ook met presenteren, communicatie en op management niveau, zoals hoe maak je beslissingen? Hoe ga je om met teamleden, zodat je alle neuzen dezelfde kant op krijgt?

Ook heb ik nu een scholarship van een van onze partners. Ik denk absoluut dat het solarteam daaraan heeft bijgedragen. Daaraan zit dan een heel persoonlijk ontwikkelingsprogramma verbonden voor twee jaar met een coach uit het bedrijf. Eens in de zoveel tijd ga ik langs en krijg ik een training samen met 24 anderen. Verder doe ik ook business courses waarbij ook weer het hele sollicitatieproces voorbij komt. De ervaring die je op hebt gedaan tijdens het solarteam, helpt daar zeker bij.”

Hoe is je band met het team nu?

“We hebben met z’n allen een app en dagelijks gaan daar nog dingen overheen. We zien elkaar op feestjes en verjaardagen en komen elkaar ook geregeld tegen als je het kantoor in loopt om dingen te bespreken. Met een aantal ga ik ook nog regelmatig even een biertje doen.”