Nog nooit tevoren heeft Solar Team Twente zoveel hulp gehad van zoveel oud-teamleden. Tijdens de voorbereidingen in Nederland en Australië en tijdens de Bridgestone World Solar Challenge zelf. Haico Stegink, teamlid uit 2009, was er één van. Haico is sinds 2009 nog iedere keer meegeweest naar Australië. Zijn kennis en kunde is erg nuttig. Maar wat heeft hij allemaal gedaan dan?

Haico boodschappen

Haico, wat heb je deze editie voor het solarteam betekend?
Gedurende het project heb ik deelgenomen in het kernbegeleidingsteam. Een soort raad van commissarissen, bestaande uit oud-teamleden en ervaringsdeskundigen uit het bedrijfsleven, dat iedere twee weken een uur of 2-3 met het managementteam (mt) spendeert. Dit om het mt scherp te houden en om vragen te beantwoorden en advies te geven. In aanloop naar de race heb ik wederom geholpen met het vervoer van spullen en personen naar en in Australië. De zonneauto komt niet zomaar in Australië. De transportbox met daarin de auto, gereedschappen en kampspullen moet brandschoon de douane doorkomen. Daarnaast is het huisvesten en vervoeren van 37 teamleden in de outback ook een behoorlijke klus. Bij al deze taken kan een aantal extra handjes en ervaring geen kwaad.

Wat heb je tijdens je eigen solarteam tijd in 2009 gedaan?
Toen hield ik me bezig met waar ik me nu ook mee bezig heb gehouden. Ik was dus de Maarten van het huidige team. Daarnaast was ik ook een van de coureurs!

Is er veel veranderd in de loop der jaren?
Ja, in de afgelopen jaren is het hele evenement een stuk professioneler geworden. Niet alleen de organisatie van de Bridgestone World Solar Challenge zelf, maar ook de deelnemende solarteams. Daarnaast is afstand tussen het thuisfront en Australië kleiner geworden. Fysiek niet, maar de komst van smartphones met dito communicatiemiddelen zorgt ervoor dat je beter aangesloten blijft bij het thuisfront en andersom krijgen zij veel beter en meer mee wat er zich allemaal afspeelt in Australië. Tegenwoordig heeft vrijwel ieder dorp langs de Stuart Highway 3G internetontvangst. Al rijdend door deze dorpen, stroomde dit jaar mijn mobiel continu vol met reacties en berichten uit Nederland. Erg tof om te merken hoe de hele wereld meeleeft met dit spektakel!

Dit was je derde keer dat je naar Australië meegevraagd werd. Waarom heb je die vraag nog iedere keer met ‘ja!’ beantwoord? 
De race blijft iets magisch hebben. Als je het ooit meegemaakt hebt, weet je waarom. De landschappen waar je doorheen rijdt zijn fantastisch. Daarnaast is het erg verslavend om met een team van tot op het bot gemotiveerde mensen samen te mogen werken. Dit jaar was de meest spannende race ooit, met zo weinig verschil tussen de top teams. Daarnaast wil je als oud-teamlid graag je kennis overdragen; het nieuwe team moet niet het wiel opnieuw gaan uitvinden en het moet beter dan de vorige edities. Graag maak ik van deze mogelijkheid gebruik om het team hartelijk te bedanken voor het feit dat ik onderdeel mocht zijn van deze editie!