Vandaag, 12 oktober 2015, maken wij ons tot nu toe geheime wapen bekend, SABINE! Met een zelfbedacht en uitgewerkt systeem haalt zonneauto Red One extra energie binnen op momenten dat er schaduw op het zonnepaneel valt. Dit bespaart uiteindelijk zo’n dertig raceminuten. De verschillen tussen de solarteams zijn dit jaar naar verwachting erg klein, een half uur kan veel uitmaken. Over zes dagen vindt de start van de Bridgestone World Solar Challenge plaats.

SABINE

De dag voordat onze zonneauto Red One de technische racekeuring ondergaat, maken wij, studenten van Saxion en Universiteit Twente, bekend met een nieuw systeem de winst naar Twente te halen. Het systeem hebben we SABINE genoemd. Dit staat voor Solar Array Balancing Interface Not Expected. SABINE zorgt ervoor dat het zonnepaneel beter kan omgaan met schaduw op en krommingen in het paneel. Bedenker Elmar Peters vertelt over SABINE: “Bij het solarteam is de drang om de beste te zijn groot. Dit zorgt ervoor dat je het uiterste uit jezelf haalt. Het is de ideale setting om met innovatieve ideeën als SABINE te komen”.

Het idee achter SABINE

Tijdens de race rijden teams op energie van de zon. De zonnecellen die deelnemers gebruiken tijdens de race, zijn in groepen ingedeeld. Wanneer één cel minder presteert in zo’n groep, presteerden tot nu toe de rest van de cellen in de groep hetzelfde als de slechts-presterende. Elmar Peters legt uit: “SABINE zorgt ervoor dat de energie wordt gebalanceerd en niet naar beneden wordt getrokken. Dit betekent dat het team 10 tot 20% meer inkomsten heeft op schaduwmomenten dan voorheen.” We verwachten in totaal 30 raceminuten te besparen door deze uitvinding. Dit is een groot voordeel in de race waarbij elke minuut uitmaakt. In 2011 werden we op een kwartier na vijfde. Dit jaar verwachten we dat de verschillen tussen de teams nog kleiner zijn en dat een half uur veel verschil kan maken.

SABINE ©Gijs Versteeg

©Gijs Versteeg, SABINE bevestigd onder het zonnepaneel. De reflectie van bedenker Elmar Peters is te zien in SABINE.

Toepassing industrie

Bij zonnepanelen die te vinden zijn bij consumenten op het dak zijn ook onderlinge verschillen tussen zonnecellen. Dit komt dan vaak niet door kromming, maar door vuil, veroudering, defecten in enkele cellen en soms wat schaduw. SABINE zou hier haar werk kunnen doen. Teamleider Irene van den Hof laat weten dat diverse bedrijven al interesse hebben getoond in SABINE.

paneel sproeien

©Gijs Versteeg, het zonnepaneel waaronder SABINE bevestigd is.

Bridgestone World Solar Challenge

Op 18 oktober 2015 staan we aan de start van de Bridgestone World Solar Challenge, dé prestigieuze race voor auto’s die rijden op zonne-energie. Samen met meer dan vijftig andere internationale deelnemers rijden we met de zonneauto 3000 kilometer dwars door de outback van Australië. De race kent vier verschillende klassen. Wij doen mee met de Challenger Class, de Formule 1 klasse voor zonneauto’s.

Bekijk vanaf 18 oktober elke dag de website om te zien hoe we ervoor staan in de Bridgestone World Solar Challenge. Daarnaast zijn we ook te volgen op Facebook, Twitter en Instagram.

Noot voor pers: Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Justine Wolters van Solar Team Twente. Tel. +31 613 976 550 of mail j.wolters@solarteam.nl