‘Ladies and Gentlemen, Wear sunscreen. If I could offer you only one tip for the future, sunscreen would be it’Everybody’s free, Baz Luhrmann

Fiekke Hillerström ©Jerome Wassenaar (853x1280)Dit bijzondere nummer hoorde ik voor het eerst een aantal jaren terug op de radio. Nooit had ik kunnen voorspellen dat dit begin van een liedje later toepasselijk zou blijken. In oktober 2015 ben ik namelijk, samen met de rest van het Solar Team Twente, in Australië om mee te doen aan de World Solar Challenge. Een unieke kans, waarvan ik blij ben dat ik hem krijg.

Binnen het technisch team houd ik me bezig met de elektronica binnen de zonneauto. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de ontwikkeling van het zonnepaneel, de accu en de motor. Het doel is zoveel mogelijk energie op te halen en zo weinig mogelijk te verbruiken. Het mooie aan elektrotechniek vind ik de combinatie tussen de natuurkunde, de wiskunde en de informatica. Binnen de opleiding kom je deze combinatie vooral theoretisch tegen, bij het solarteam krijg ik de kans deze kennis in de praktijk te brengen.

Het is mooi te zien hoeveel er gerealiseerd kan worden in een korte tijd. Tijdens de concept- en ontwerpfase maak je het gehele proces van wilde brainstorm tot uiteindelijk ontwerp mee. In overleg met andere disciplines kom je samen tot oplossingen en één ontwerp. Iedereen heeft zijn eigen specialiteit, wat ons samen tot een divers team vormt. Fieke in TREBinnenkort start de productiefase en ik kijk uit naar het moment waarop je in het echt ziet hoe alle ontworpen onderdelen één auto vormen. In minder dan een jaar staan we aan de start van de World Solar Challenge in Darwin. Het is een prachtige uitdaging om in een korte tijd een top auto te realiseren. De race in oktober 2015 klinkt nog ver weg, maar ‘Time flies when you’re working hard’ en voor ik het weet is het al tijd zijn om mijn zonnebrand in te pakken.

Portretfoto: Jerome Wassenaar