Toen ik het lokaal uitliep na mij laatste tentamen voor de zomervakantie ging mijn telefoon. Ik werd de nieuwe data-acquisist van het solarteam 2015. Yes!

Mijn naam is Koen Oosterwijk, 24 jaar en kom uit Raalte. Vanaf jongs af aan heb ik al een passie voor techniek en auto`s gehad. Ik was dan ook vaak te vinden in het autobedrijf waar mijn vader werkte. Later groeide mijn passie voor computers, netwerken en elektronica. De keuze voor de opleiding Technische Informatica aan het Saxion in Enschede was voor mijn omgeving dan ook geen verrassing. De kennis en ervaring die ik hier heb opgedaan pas ik toe in mijn functies elektronica & data-acquisitie waarbij ik mij bezig zal houden met het programmeren van de telemetrie in de auto en het maken van de software om de auto aan te sturen en uit te lezen. Dit laatste zal tijdens de race in Australie gebeuren vanuit de volgauto.

Ik volg Solar Team Twente al sinds 2005. Het idee van het bouwen van je eigen raceauto is voor veel jongens toch een soort jongensdroom. Dat dit “gewoon” in Twente gebeurt sprak me dan ook erg aan. Pas in de edities die volgden kwam ik er achter hoe professioneel en groots Solar Team Twente was opgezet. Het is niet zomaar een groepje studenten met een hobby. Het zijn studenten en bedrijven die de nieuwste technieken en materialen gebruiken om de beste zonneauto in de wereld te maken. Ik vind het dan ook een eer dat ik hier deel van uit mag maken.

Het mooiste solarteam-moment tot nu toe heb ik meegemaakt tijdens de iLumen European Solar Challenge. De race vond plaats op een circuit, waar The RED Engine niet voor is ontwikkeld. Hierdoor hadden we last van kleine technische storingen. Dit zorgde er voor dat het gehele team lange dagen met weinig slaap heeft gemaakt om de auto rijdend te houden. Waarbij het hoogtepunt onze laatste pitstop was. De auto was uitgevallen waarbij het in eerste instantie leek alsof we de race moesten opgeven. Toen de auto de pitsstraat ingereden werd stond iedereen op zijn/haar post en hebben we laten zien dat we voor elkaar door het vuur gingen. Binnen een half uur hadden we alle problemen met de auto opgelost en hebben we de race op volle snelheid uitgereden. Die dag zijn we echt één team geworden.

Koen Oosterwijk - Solar Team Twente

Foto’s Jerome Wassenaar