Mijn naam is Lars van der Aa, 23 jaar, geboren in Oldenzaal en opgegroeid in Weerselo. Afgelopen studiejaar heb ik mijn bachelor werktuigbouwkunde aan Universiteit Twente behaald. Samen met Coen Hartjes en nog een derde coureur, die later bekend gemaakt zal worden, zal ik tijdens de iLumen European Solar Challenge deel uitmaken van het coureursteam. Naast voetballen als hobby, is motorrijden een passie van mij. Toen er gevraagd werd of ik coureur wilde worden, hoefde ik over het antwoord niet lang na te denken; Natuurlijk wilde ik dat!

Tijdens de eerste testdag werd het al snel duidelijk dat The RED Engine een andere tak van sport is dan een motorfiets. Het is en blijft apart om een auto met een gewicht van 139 kilo met een snelheid van 90 kilometer per uur langs te zien rijden zonder motorgeluid. Daarbij voelt de auto behoorlijk instabiel aan tijdens het rijden, terwijl The RED Engine feitelijk redelijk stabiel is. Eigenlijk is de zonneauto dus stabieler dan dat hij de coureurs doet laten vermoeden.

Behalve het rijden in The RED Engine, is mijn functie binnen het solarteam die van aerodynamicus. Omdat ik vorig jaar de minor luchtvaarttechniek heb gevolgd, had ik al enige basiskennis op dit vakgebied bemachtigd. Deze kennis kon ik vervolgens inbrengen tijdens de sollicitatieprocedure.

Met drie teamleden proberen we voornamelijk met behulp van simulatieprogramma’s op de computer de stroming rondom de auto zo lang mogelijk laminair te houden. Daarnaast zijn zijwindstabiliteit en het zoveel mogelijk voorkomen van wervelingen grote aandachtspunten.

Wat mij aanspreekt in het solarteam is dat je alles van begin tot eind meemaakt, zowel van het ontwerpproces, de productie en uiteraard ook de race ‘down under’. Dit alles is, in combinatie met de hoogwaardige materialen en technieken, iets dat je nog zelden in projecten ziet. Daarnaast is het anderhalf jaar lang je vakgebied in de praktijk kunnen beoefenen en daarbij alles geven om een topprestatie neer te zetten natuurlijk super gaaf.

Foto: Wouter Put

Solar Team Twente - Lars van der Aa