Ik ben Coen Hartjes, 22 jaar, geboren in Zutphen en opgegroeid in Hengelo. Ik ben één van de drie nieuwe coureurs voor de iLumen European Solar Challenge. Daarnaast ben ik verantwoordelijk voor de aerodynamica van de nieuwe zonneauto. Dit houdt in dat ik samen met mijn teamgenoten ervoor zorg dat er een nieuwe zonneauto wordt ontworpen die zo min mogelijk energie verbruikt door een zo laag mogelijke luchtweerstand. Samen zijn we op zoek naar de optimale vorm van de zonneauto en bepalen het ontwerp van de buitenschil. Daarmee leggen we de ruimte vast waarbinnen de overige disciplines zoals mechanica en structureel zullen werken.

Sinds 2005 volg ik Solar Team Twente al. Destijds was het bijzonder dat zo’n groot project uit de omgeving kwam. Toen ik werktuigbouwkunde ging studeren aan Universiteit Twente werd het plots ook een mogelijkheid om onderdeel van Solar Team Twente te worden. Editie 2015 was het zover; Ik heb gesolliciteerd en werd gevraagd om een opdracht te maken voor de functie aerodynamica. Ondanks dat ik in eerste instantie niet veel kennis had over dit onderwerp, pikte ik het snel op en werd ik op deze functie aangenomen.

Sinds de laatste week van augustus is het team van aerodynamica al druk bezig met het ontwerpen van de vorm van de zonneauto. Nu is er echter een zij-project bijgekomen, namelijk rijden als coureur  in The RED Engine tijdens de iLumen European Solar Challenge. Ik ben tijdens de testdagen zonder verwachtingen in de auto gestapt en heb de ervaringen over me heen laten komen. De auto voelde redelijk instabiel toen de zijwind opstak, maar toch was het erg gaaf om in The RED Engine te rijden.

Aankomende week wordt nog bepaald door de strateeg welke runs door de verschillende coureurs worden gereden. Het is nog even afwachten hoeveel ik in de auto zal zitten. Ik heb er in ieder geval veel zin in en ben benieuwd naar het resultaat dat we gaan neerzetten op de iLumen European Solar Challenge.

Coen Hartjes in The RED Engine