EN | NL

De solarteams uit Delft, Eindhoven, Groningen en Enschede slaan de handen ineen rondom klimaatactivisme. De studententeams bouwen hun eigen zonneauto’s en ontwikkelen technologieën voor een duurzamere toekomst, maar zien tegelijkertijd dat klimaatverandering een groot probleem blijft. Ruim 25 procent van de CO2-uitstoot in de EU wordt veroorzaakt door de transportsector. De teams dringen aan op een verandering naar meer duurzame technologieën en activisme. Ze gaan de campagne aan onder het motto: “in de strijd tegen klimaatverandering is er geen concurrentie”. 

Zeer competitief maar toch verbonden

Duurzaamheid staat centraal bij de vier solarteams. Gedurende anderhalf jaar doen de teams hun best om een zo efficiënt mogelijke zonneauto te bouwen. Tijdens dit proces vinden er innovaties plaats die bijdragen aan een groene technologie. De hoofddoelen van de teams zijn het ontwikkelen van duurzame technologieën en het opleiden van jonge ingenieurs. De Bridgestone World Solar Challenge, het WK voor zonneauto’s, biedt voor de teams dé kans om hun vooruitgang en verbeteringen te demonstreren. Nadat ze echter hoorden over de afgelasting van de race van dit jaar, waren de teams vastbesloten om alternatieven te vinden om hun harde werk te demonstreren. Dit bracht de vier Nederlandse teams op het idee om een samenwerking aan te gaan om een licht te schijnen op de klimaatverandering in een gemeenschappelijke video. “Eén ding is zeker: we zijn zeer competitief, maar als het om klimaatverandering gaat, is er geen concurrentie,” verklaren de teams.

Duurzame energie als norm

Momenteel bevinden we ons op een keerpunt in de klimaatverandering. In de klimaatdoelstelling van 2030 stelt de EU ambitieuze doelen om klimaatverandering tegen te gaan, maar volgens de studenten moet er meer gedaan worden om deze doelen te behalen. Het behalen van deze doelen is van groot belang voor de toekomst van volgende generaties. Ons handelen heeft gevolgen voor jongeren, zowel in Nederland als over de hele wereld. Daarom is het nu of nooit. Iedereen kan zijn steentje bijdragen aan een duurzamere wereld. Voor de solarteams werd duidelijk dat auto’s op zonne-energie een positieve impact kunnen hebben, aangezien 25% van alle CO2-uitstoot in de EU afkomstig is van de transportsector. Maar ook in andere sectoren is er ruimte voor verbetering. “We dromen van een toekomst waarin duurzame energie de norm is, niet de uitzondering,” zegt Marlen Braun van Solar Team Twente. De vier teams roepen de mensen om zich heen op tot actie om zich bewust te worden van klimaatverandering en om nu veranderingen door te voeren, en niet over vijf jaar wanneer het misschien te laat is.

Impact van de solarteams

De solarteams zijn door de jaren heen zeer succesvol geweest. Een goed voorbeeld van een spin-off van de solarteams is ‘Lightyear One’, een elektrische auto met zonnepanelen die beschikbaar wordt voor de consument. Veel van de meer dan 200 voormalige teamleden zijn na hun afstuderen gaan werken in de groene energiesector of zijn hun eigen bedrijf begonnen, zoals Lightyear. De talentenontwikkeling heeft zijn vruchten afgeworpen: de teams ontwikkelden innovatieve aerodynamische ontwerpen, de efficiëntie van de elektronica is jaar na jaar verbeterd en behoort tot de beste ter wereld. “Wij zijn de generatie die actie moet ondernemen,” zegt Jamie Jankowsky van Top Dutch Solar Racing uit Groningen. Met hun dagelijkse activiteiten laten de teams dat precies zien. Nu is het tijd voor de overheid en bedrijven om te volgen. Net als de teams moet de wereld verenigd zijn in haar strijd tegen klimaatverandering en moet iedereen zijn steentje bijdragen.

Over de solarteams

De solarteams bestaan ​​uit studenten uit Delft. Eindhoven, Groningen en Enschede. Een team bestaat meestal uit 15 tot 30 studenten die anderhalf jaar van hun studietijd gebruiken om aan dit project deel te nemen. Het belangrijkste doel van de solarteams is om de meest efficiënte zonneauto te bouwen, waarvoor hoogwaardige technologie en innovatieve oplossingen van groot belang zijn. Elke twee jaar gaan de teams in een 3000 kilometer-lange race de strijd aan om te laten zien wat zij in huis hebben. Waar Groningen, Enschede en Delft zich richten op snelheid en maximale efficiëntie, richt Eindhoven zich juist op auto’s die plaats bieden aan meerdere passagiers en gericht zijn op comfort. Wat hen verbindt, is hun passie voor efficiënte voertuigen en duurzaamheid.